Beredskapsstyrkan som kan skickas över hela världen

Den operativa beredskapsstyrkan består av ett kompani på pansarbataljonen vid I 19. Den kan när som helst skickas var som helst i riket eller världen. "Vi är extremt duktiga på det vi gör", säger Andreas Sundqvist, chef för styrkan.

Operativa beredskapsstyrkan från I 19 åkte i januari ned till Gotland för att förstärka där. Insatsen ska ses som en anpassning till det spända läget som då rådde mellan Ryssland och Ukraina. Nu är det fullt krig i Ukraina som förra veckan anfölls av Ryssland.

Operativa beredskapsstyrkan från I 19 åkte i januari ned till Gotland för att förstärka där. Insatsen ska ses som en anpassning till det spända läget som då rådde mellan Ryssland och Ukraina. Nu är det fullt krig i Ukraina som förra veckan anfölls av Ryssland.

Foto: Emy Åklund/Försvarsmakten

Boden2022-03-02 19:45

Försvarsmaktens beredskapssystem utgår från tre situationer: normalläge, säkerhetspolitisk kris och väpnat angrepp. De två första utgör grundberedskapen. Höjd beredskap, vid risk för eller vid väpnat angrepp, kräver ett regeringsbeslut.

– Pansarbataljonen har alltid en grundberedskap. När de värnpliktiga blivit skyddsvakter kan vi om det krävs avbryta grundutbildningen och sätta dem att bevaka skyddsobjekt eller liknande, säger Markus Kernell, chef för bataljonen.

Försvarsmakten har också alltid en operativ beredskapsstyrka. Ansvaret för att sätta upp den flyttar runt mellan olika förband. Just nu finns styrkan på I 19. Den består av anställda soldater, gruppchefer, specialistofficerare och officerare och kan sättas in på order från Försvarsmaktens insatschef.

Andreas Sundqvist avslöjar vare sig hur många de är eller vilka inställelsetider de har.

– Vi har kortare inställelsetider än övriga eftersom vi har en högre beredskap. Styrkan finns för att Försvarsmakten snabbt ska kunna omhänderta situationer som uppstår. Det kan vara att förstärka upp på vissa platser, som vi nyligen gjorde på Gotland. Vi är redo att när som helst sättas in.

Styrkan kan skickas var som helst i världen, men framför allt där Sverige har pågående internationella insatser. Den har vid behov använts utomlands. Försvarsmaktsanställda som varit i Ukraina har skickats hem, men det finns fortfarande kvar militär personal i Mali.

Nu är hela styrkan på hemmaplan. Den kommer inte att delta i den internationella storövningen Cold Response i Norge.

– Nu genomför vi normal verksamhet här. Vi vill ständigt utvecklas, utbildar oss själva och ser till att vi blir bättre, säger Andreas Sundqvist.

Det händer att Högkvarteret initierar oannonserade beredskapskontroller för att se att styrkan är på tårna. När larmet går kallar Andreas Sundqvist in sitt folk. Man klockar tiden. Sedan övergår det hela i en övning.

– Vi är inte en elitstyrka, men vi är extremt duktiga på det vi gör.

Något som Markus Kernell skriver under på.

– Förstärkningsoperationen på Gotland gjordes med bravur. Vi lämnade ett bra avtryck där. Både P 18 och övriga var mycket nöjda. Styrkans personal kommer tillbaka med goda erfarenheter utifrån vad de har gjort som de sedan kan sprida i den övriga bataljonen.

Karta: Försvarsmakten Norrbottens regemente I 19
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!