Utifrån sina egna erfarenheter av kommunens särskola känner de en oro nu när skolans framtida struktur håller på att utredas. Tidigare så gick barnen inom särskolan hela grundskolan på Prästholmen, förklarar Dan-Erik Funck.
– Sedan togs beslut om att eleverna ska gå högstadiet på nuvarande Stureskolan.
Parets son går träningsskola. Om skolan bedömer att en elev inte kan tillgodogöra sig hela eller delar av utbildningen i grundsärskolans ämnen, läser eleven istället ämnesområden i inriktningen träningsskolan.
– Tillgänglighetsanpassningen av Stureskolan skulle vara klar så att även träningsklassen skulle kunna starta höstterminen 2015. Nu har sonen varit inskriven där ett år och det har inte fungerat. Han har inte kunnat närvara på grund av otrygghet. För att han ska åka till skolan måste jag följa med. Det jag upptäckte då var att lektionerna inte är i träningsnivå. Först under läsåret 2016-17 har de uppmärksammat att det är skilda läroplaner för grundsärskola och träningsskola, säger Carola Funck.
– Det heter så fint att det ska finnas trygghet och studiero, men det existerar inte för barn i hans situation. I stället är skolgången kaotisk och blir ohållbar, säger Dan-Erik Funck.
Skillnaden mellan Stureskolan och Prästholmsskolan är den fysiska miljön. På Prästholmen har man anpassat lokalerna och skolgården till de olika läroplanerna. På Stureskolan ligger särskolans klassrum nära en stor entré där övriga elever passerar till matsalen och idrotten med mera.
– Det innebär störningar för särskolans verksamhet och kan påverka elever negativt. Allt spring medför problem. De har till exempel ingen egen yta för av-och påklädning, vilket utgör ett orosmoment.
Dan-Erik Funck undrar om kommunen överhuvudtaget gör någon uppföljning av erfarenheterna av flytten av högstadiet från Prästholmsskolan, så att kommunen kan ta med de slutsatserna i den nya strukturutredningen.
– Kommer de att lyssna på våra synpunkter? Särskolan och särskolans behov måste finnas med från början. Miljön både utomhus och inomhus måste vara anpassad. Det måste finnas utrymme för träningsskolan, även om man bestämmer sig för att ha en enda högstadieskolan. På Stureskolan finns en fotbollsplan, en skateboardramp och basketkorgar.
Det är ett exempel på en miljö som inte passar alla barn, förklarar han. Barnens mentala och fysiska ålder är inte alltid samma sak. Paret Funck poängterar att det måste finns en mental åldersadekvat skola och skolgård.
Carola tillägger att såsom det nu är mår hennes son inte bra. Dan-Erik vill därför mota Olle vid grind så att kommunen inte i sluttampen av strukturutredningen kommer på att den också måste ta tillvara särskolans intresseen. Han vill inte återigen att det ska bli en provisorisk lösning, som inte fungerar bra för barn i deras sons situation.
– För vår son lär det ju vara för sent. Så nu är det läge att kommunen tänker till, säger föräldrarna.