Potatisen har alltsedan 1700-talet varit en livsviktig basnäring i Sverige. Den går lätt att odla i vårt klimat och är rik på järn, kalcium och c-vitamin. När livsmedelspriserna ökar kraftigt är potatisen en prisvärd vara som mättar bra och har högt näringsvärde. Dessutom finns idag en ökad medvetenhet om vikten av att vara självförsörjande på livsmedel i landet. Trots detta går utvecklingen åt rakt motsatt håll när det gäller potatisodlingarna i Norrbotten. Det finns ljusglimtar, initiativ för att underlätta för lokala odlare, ändå vittnar potatisbönderna om hur svårt det är att överleva. I artikelserien "De sista potatisodlarna i Norrbotten" möter vi både de som odlar och de som handlar med potatis.
Olof Risberg och hans anställda, svärdottern Teres Fellermark, hoppar in i bilen och kör bort till potatisåkern. Han gräver upp ett par plantor ur jorden och borstar av jorden på de runda potatisarna för att sedan lägga upp dem snyggt för fotografering.
En bekant kommer förbi och pratar och frågar hur det går.
– Skapligt tycker jag. Det är inte så blött i fälten vad jag har sett, de har fått mer vatten i Piteå. Och torkan var så tidigt så den hann inte göra någon skada, säger Olof Risberg.
I södra Sverige tror han de har haft det betydligt värre med skyfall och blöta åkrar.
I mitten av september börjar han ta upp skörden och han hoppas den ska bli bra.
– Men man vet aldrig, det är inte färdigt än, säger han.
Den dystra sanningen är dock att en god skörd ändå inte kommer få ekonomin i företaget att blomstra. Potatisen har blivit dyr för konsumenterna i affären, noterar han, men pengarna kommer inte odlarna till del. Dessutom har försäljningen gått ner kraftigt.
Fram till för några år sedan odlade han fortfarande matpotatis, men 2017 övergick han till att enbart odla potatis för utsäde. Orsaken var att det inte finns någon lokal grossist att sälja till, utan han måste själv distribuera den.
– Jag blev less på att köra ut till affärer och alltid vara à jour, säger han.
Olof Risberg odlar potatis på en yta av cirka 10, 11 hektar. Idag finns endast en handfull professionella potatisodlare i länet.
I Boden känner han till ytterligare en större potatisodlare som även han odlar för utsäde samt en annan som odlar matpotatis och säljer hemma på gården.
– Det är inga pengar i det och gamla är vi. Det finns inga ungdomar som tar över idag. Framtiden är mörk. Det är ingen som vill fortsätta.
Olof Riström är egentligen i pensionsåldern men tycker inte att han har råd att sluta jobba på grund av den låga pensionen han får som egenföretagare.
Teres Fellermark jobbar också i företaget på heltid. Hon är 36 år, men känner inte heller hon något större framtidshopp för potatisen.
– Jag håller nog med Olof där.
Om Olof slutar fortsätter du då?
– Ja, men kanske inte som nu. Det ska ju vara lönsamt också, säger hon.
Med dagens ekonomiska villkor är det knappt att det går runt.
– Du kan inte leva på enbart potatis. Vi säljer mycket hö också, sedan skottar vi snö på vintern, säger Olof Risberg.