– Det är positivt från vår sida. Det är något vi märkt av i vår verksamhet att det är folk som kommer nära inpå olycksplatser och fotograferar. Det påverkar vårt arbete men också med hänsyn till de drabbade, säger Carl-Henrik Sirkka som är enhetschef vid ambulansen i Boden.
Det är bilder som sprids och gör intrång på någons privatliv som nu har gjorts olagliga. Det handlar om bilder som berör någons sexualliv eller hälsotillstånd. Det berör också bilder på någon som utsatts för brott som innefattar ett angrepp på person, frihet och frid eller bilder på någon som befinner sig i en mycket utsatt situation. Dessutom berörs bilder som visar någons helt eller delvis nakna kropp. Dock krävs det att bilden är "ägnad att medföra allvarlig skada" för den som bilden rör.
Straffet för olaga integritetsintrång blir upp till två års fängelse, men om det bedöms som grovt ändå upp till fyra år.
– Det är ett växande problem som kommit mer och mer med åren. Folk har betydligt enklare tillgång till kameror numera och kommer närmare inpå olycksplaterna än man gjorde förr, säger Carl-Henrik Sirkka.
Att folk kommer närmare blir ett problem.
– Folk stannar till och blir publik istället för att bara passera. En del vill hjälpa till men det samlas också människor som rena åskådare och de kan stå så nära de bara kan, säger Carl-Henrik Sirkka, enhetschef vid ambulansen i Boden.