Olaglig skogsavverkning straffas sällan
Skogsstyrelsen har nu anmält 17 misstänkta brott mot skogvårdslagen till åtal i samband med avverkning. Men på grund av att det tar ett år innan anmälan lämnas in och lika länge innan åtal väcks hinner oftast brottet preskiberas.
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
I dag är det anmälningsplikt på alla avverkningar som överstiger en halv hektar skog.
- Markägarna har en massa olika förklaringar till varför de inte anmäler. Mycket beror på slarv, okunskap eller missförstånd i kommunikationen mellan virkesköpare och markägare.
- Det markägarna riskerar om de fälls för brottet av åklagare är penningböter. Får vi ingen anmälan och sedan upptäckter att det avverkats så blir det automatiskt en åtalsanmälan, säger skogsinspektör Björn Lehto, skogsstyrelsen i Luleå.
Han var själv ute i fält och inspekterade avverkad skog i Boden, för att kontrollera mängden. Där rör det sig om fem anmälningar på sammanlagt 41,3 hektar som inte anmälts. De övriga är Jokkmokk med sex anmälda avverkningsbrott på 29, 3 hektar, Luleå har två anmälningar på 5,0 hektar och i Piteå handlar det om fyra ärenden på totalt 5,5 hektar.
- Problemet är att det kan ta ett år efter avverkningen innan tillsynen görs och brottet sedan anmäls. Sedan kan anmälningarna ligger hos åklagaren ett år innan de utreds, säger Björn Lehto, skogsstyrelsen.
Preskiberingstiden för avverkningsbrottet är två år så många anmälda markägare hinner aldrig åtalas.
- Det blir bara ett fåtal som kommer in som straffbeläggs.
Enligt åklagarekammaren är det åklagaren Folke Ailinpieti som nyligen tagit över handläggningen av skogsbrotten. Han går inte att nå på grund av semester.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!