Beskedet från EU-kommissionen kom på onsdagen.
"De långa, ljusa sommarnätterna och de mörka kalla vintrarna i Norrland är idealiska för allåkerbäret och dess unika smak. Allåkerbär som odlas, plockas, rensas och förädlas i Norrbotten och Västerbotten kan därmed märkas med den skyddade beteckningen", skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
– Inom detta område finns odlingskunskaperna, traditionerna och de naturgivna förutsättningarna för att få fram bär med en särskilt hög sötma och utvecklad smakstyrka, säger Gunnar Nilson, föreningen Allåkerbärets ordförande och allåkerbärsodlare utanför Boden.
Han hoppas att odlingen ska få ett lyft nu, att produkten fångas upp av restaurangbranschen och turismnäringen och att Allåkerbär från Norrland får lika stor betydelse för bygden som Kalix löjrom.
– Marknaden för Allåkerbär från Norrland är mycket större än produktionen så det finns en tydlig potential till utökad odling för den som vill, säger Gunnar Nilson.
– Man ska dock vara medveten om att Allåkerbär från Norrland är en exklusiv produkt som är pricken över i snarare än någon volymprodukt, säger Salvador Solsona som genom företaget Mockträskbär driver allåkerbärsodling utanför Boden.
Allåkerbäret utvecklades under mitten av 1900-talet till en variant som gick att odla. Det är en hyrbid av det vilda nordiska åkerbäret och åkerbäret från Alaska.
Korsningen genomfördes på 1960-talet vid försöksstationen i Öjebyn under ledning av statshortonom Gunny Larsson. Bäret började odlas i större skala under 1980-talet.
Den norrländska specialiteten finns i sju olika sorter, varav Anna, Linda, Sofia och Beata är de som ingår i det skyddade namnet Allåkerbär från Norrland.
– Märkningen är en kvalitetsstämpel som kan sätta Allåkerbär från Norrland på matkartan. Förhoppningen är att ursprungsmärkningen ska göra allåkerbäret mer känt, precis som det förtjänar, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket.
Bären påminner om hallon. De är röda eller mörkt vinröda när de skördas i slutet av sommaren. Skörden säljs till sylttillverkare, delikatessaffärer, restauranger och på marknader.
Jordbruksverket skriver; "Smaken är unik och intensiv. Hos fullmogna bär går det att finna referenser till bland annat lingon, röda vinbär, sherry, jordkällare, havtorn och björnbär".