ÖB - en försiktig general

- Jag välkomnar den förstärkning vi får till förbandsanslagen. Det innebär att de medvetna risker vi tagit i kvaliteten i utbildningen kan rättas till och vår förmåga att delta i internationella missioner ökar också.Det säger överbefälhavaren, Håkan Syrén, i en kommentar till regeringspartiernas debattartikel i Svenska Dagbladet i vilken de anser att inga förband ska läggas ner.

Överbefälhavaren, Håkan Syrén, är försiktigt optimistisk sedan regeringspartierna signalerat nya förutsättningar för försvaret.foto: leif hammarström

Överbefälhavaren, Håkan Syrén, är försiktigt optimistisk sedan regeringspartierna signalerat nya förutsättningar för försvaret.foto: leif hammarström

Foto:

BODEN2008-09-15 19:33
Syrén var i Boden på måndagen med anledning av militära VM i skytte och han besökte också A 9.
Nya förutsättningar
På eftermiddagen hade försvaret bjudit in till presskonferens i Försvarsmuséum och den kom givetvis att handla om det nya förutsättningarna för försvaret.
Samtidigt som Syrén känner belåtenhet är han försiktig i sina kommentarer.
- Jag har formellt inte fått underlaget ännu. De uppgifter som nämns är heller inte kompletta eller fastställda. Helt säker blir jag först den 22 september när budgetpropostionen presenteras.
Sparandet fortsätter
Syrén konstaterar att man kommer från försvarsbeslut som innebär besparingar på tre miljarder per år. Nu handlar det om ytterligare besparingar på en halv miljard om året.
- Man måste ha ett långsiktigt resonemang. Jag hoppas att den inriktningsproposition som kommer kopplas ihop med det vi nu sett och att vi får en långsiktig inriktning av försvarspolitiken. Den måste ta sin början i omvärlden och i en säkerhetspolitisk vilja.
Om konflikten mellan Ryssland och Georgien är orsaken till regeringspartiernas ställningstagande vill Syrén inte spekulera i. Men han ser det som händer i omvärlden som något som kan påverka Sverige.
- Vi måste sätta oss ner och resonera om huruvida man känner sig osäker. Jag skulle välkomna en sådan diskussion. Konflikten är inte över.
Alliansen vill att 2,3 miljarder ska sparas på mate-rielinköp. Hur ser du på det? Vilken materiel ska man inte röra?
- Det är framförallt sån materiel som behövs för att hålla igång våra internationella missioner. Dessutom materiel som har med vår säkerhet att göra. Jag kom nyss från Afghanistan och har kunnat se utvecklingen av vapensystem. Vi måste hålla en nivå när man ser hotet.
Syrén säger att sensorer, motmedel, fordon och personlig utrustning är materiel som kan bli aktuell i sammanhanget.
Dubbla uppgifter
Syrén anser också att Sverige i framtiden både ska ha en internationell uppgift och försvara landet. Men man har inte råd med två parallella organisationer.
- Användbarhet och tillgänglighet är två återkommande ord, säger han.
Hundratalet piloter jobbar med exportfrämjande åtgärder. Kommentar?
- Vi har regeringens uppdrag att vi ska stödja den svenska försvarsindustrin.
På måndagskvällen invigde Syrén militära VM i skytte i Boden Arena - ett VM som saknar ryskt deltagande, och det spekuleras i att orsaken är Sveriges ställningstagande i konflikten mellan Ryssland och Georgien.
Syrén säger:
- Tittar man på det sportsliga är det synd att ryssarna inte kommer. Sedan finns det ju olika typer av säkerhetspolitiska markeringar. Men jag vill helst inte ge någon kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om