Nytt stöd ska ge arbetslösa en andra chans

Det nya studiestartsstödet ger arbetslösa möjlighet att komma igång med studier. "Jag hoppas det blir många sökande och tycker det kommer bli jätteroligt. Det är alltid kul att människor utvecklas och det finns vägar till det", säger Anna-Lena Sjöholm.

Bredd. "Vuxenutbildningen är en flexibel organisation. Det finns en stor bredd och kompetens i den befintliga verksamheten och vi köper det vi inte har själva", säger rektor Helena Hansson.

Bredd. "Vuxenutbildningen är en flexibel organisation. Det finns en stor bredd och kompetens i den befintliga verksamheten och vi köper det vi inte har själva", säger rektor Helena Hansson.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-08-10 18:45

Hon är gymnasielärare på Lärcentrum i Boden, som kommer att kunna ta emot 47 elever som beviljats studiestartsstöd.

– Den största skillnaden är den ekonomiska, att man får stöd och slipper ta studielån, säger Ann-Louise Berkfors, gymnasielärare.

Arbetsförmedlingen kommer välja ut ett antal personer som är aktuella för stödet.

– Vårt uppdrag är att samordna insatser och titta på arbetsmarknadens behov. Det finns ett antal personer, långtidsarbetslösa och nyanlända, där det största hindret är att de har kort utbildning eller är outbildade. Det här ger dem möjligheten att få utbildning och bli konkurrenskraftiga, säger Ann-Chatrine Granström, sektionschef.

Ann-Louise Berkfors påpekar också att fler med gymnasiebehörighet ökar tillväxten.

Helena Hansson, rektor på Lärcentrum, beslutar vilka 47 som ges möjligheten att studera med studiestartsstöd. Hon tittar då på två faktorer; kort utbildning och stort behov. Sedan är det CSN som bestämmer om eleven får stödet eller inte.

Lärcentrum har inte fått utökade personella resurser för att klara uppdraget, men hon tror ändå att det kommer gå utmärkt.

– Vuxenutbildningen är en flexibel organisation. Det finns en stor bredd och kompetens i den befintliga verksamheten och vi köper det vi inte har själva. Vi har ett stort utbud av utbildning, säger hon och tillägger att femkantskommunerna Boden, Luleå, Piteå, Älvsbyn och Kalix tillsammans söker statsbidrag till yrkesvux, säger Helena Hansson.

Anna-Lena Sjöholm säger att de är beredda på att det kommer krävas hjälp och stöd. Deras studie- och yrkesvägledare kommer att kunna skräddarsy utbildningen åt eleven. Specialpedagogen Christina Lidman bedömer att det här ger eleverna en chans att lyckas och läsa färdigt. Hennes jobb blir att handleda lärarna så att de bland annat kan hjälpa eleverna med studieteknik.

– Man jobbar främjande och förebyggande så att eleven inte hamnar i svårigheter. Det kan handla om att formulera uppgifterna så att de blir tydliga. Det jobbar vi med nu, sedan måste även vi prova oss fram.

Det finns tillgång till en digital plattform, men även möjlighet till öppet klassrum där man kan få personlig kontakt. Naturligtvis kommer de även ha lektioner. Anna-Lena Sjöholm bedömer att det här kommer att ge jättemycket.

– Det är en bra strategi för att nå den här gruppen som har kort studiebakgrund.

Hon tycker också att det är bra att Lärcentrum och vuxenutbildning får en mer framträdande roll.

– Det här kommer att öka elevernas konkurrenskraft på arbetsmarknaden, för har du inte rätt studiebakgrund minskar möjligheten att påverka lön och anställningsförhållanden, säger Ann-Louise Berkfors.

Studiestartsstöd

Från och med den 2 juli finns möjlighet att få studiestartsstödet för att läsa in en grundskole- eller gymnasieutbildning.

Stödet är ett bidrag på cirka 8 500 kronor för fyra veckor, som studerande kan få under maximalt 50 veckors studier på heltid. Med en studietakt på 50 procent motsvarar det 100 veckor.

Några av kraven för att ha rätt till studiestartsstöd är att personen ska vara 25–56 år och ha varit arbetslös i minst sex månader, ha en kort tidigare utbildning och stort behov av en utbildning för att kunna få ett arbete.

De utbildningar som ger rätt till studiestartsstöd är utbildningar på grundskole- och gymnasienivå inom komvux och allmänna kurser på grundskole- och gymnasienivå vid folkhögskola.

Källa: Lärcentrum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!