Frågan är inte ny på något sätt.
– Vi har pratat mycket om det här och har en gemensam grundsyn att göra det med medlemmarnas bästa för ögonen, konstaterar Lennart Åström, kyrkoherde i Edefors församling.
När han kom som präst till Edefors församling i Harads fanns 2500 invånare. I dag är man nere på strax över tusen invånare. I dag krävs 5000 invånare för att kallas en bärkraftig församling. I dag ligger Harads, Sävast, Gunnarsbyn under den siffran.
– Det finns inte längre materiella resurser för oss. Vi ska underhålla en kyrka, ett församlingshem i Harads och betala ut löner och vill helst också ha något till verksamheten, säger Lennart Åström.
I kyrkordningen, eller kyrkans lag, står det också hur den svenska kyrkan ska se ut i Sverige och vilka saker man ska bedriva.
–Vi ska ha gudstjänster och bedriva mission och ha någon form av diakoni liksom undervisning. I Edefors församling där jag är ensam präst finns ingen diakon eller pedagog.Vi har kanske inte behov av en heltidsdiakon utan en på halvtid. Idag har vi har inte pengar att anställa eller rekrytera den som behövs, säger Åström.
Men genom att Edefors församling ingår i det nya gemensamma Bodens pastorat från 2018 så får man möjlighet till att kunna samnyttja mer gemensamma resurser som exempelvis personal. Det blir bland annat åtta präster sammanlagt i Bodens nya pastorat.
– Vi blir ett stort arbetslag med ett femtiotal anställda. Pastoratet kommer att ge mer rörlig personal, mindre sårbarhet, större ekonomiska resurser och bred tillgång till kompetens, teknik, service och arbetsmetoder i alla församlingar, säger Hans Johansson, kyrkoherde i Överluleå församling.
Bland annat får församlingarna möjligheter att dela på dyrare utrustning som gäller kyrkogården.
– För de 20 gravar som man måste gräva i Edefors kanske man inte behöver ha en egen grävare. Istället kan vi samnyttja och frakta den som finns i Boden mellan orterna. Då blir det en bättre ekonomisk vinst även om vi inte får mer pengar, säger Hans Johansson.
Det blir även ett större utbud för konfirmandverksamheten i nya pastoratet.
– Edefors brukar åka på fjälläger vilket vi även kan låta andra konfirmander göra. Strömsund och lägret där finns ju sedan tidigare, säger Johansson.
Det kommer att bli ett digert utredningsarbete som startar 2017 för att få ihop organisationen.
– Det är nödvändigt att göra det här nu. Förändringen känns spännande. Alla får också behålla den lokala identiteten som är viktig genom att varje församling blir kvar, säger Hans Johansson och Lennart Åström.