Nytt nätverk för asylrätt och mänsklig behandling

Nu startas nätverket "Asylrörelsen i Norrbotten" där asylsökande och organisationer som arbetar för asylrätt kan samarbeta och påverka opinionen.- Vi är människor men lever som djur och är frustrerade över hur vi behandlas i Sverige, säger Georgy Morosov, Uzbekistan.

Jonas Brännberg, Rättvisepartiet, tillsammans med asylsökande på nätverksträffen. Raghad Alchaeerrchi, Irak, Georgy Morosov, Uzbekistan och Gular Gul, Kvinnojouren Fenix, var några som berättade om sina upplevelser. FOTO: Lena Leffer

Jonas Brännberg, Rättvisepartiet, tillsammans med asylsökande på nätverksträffen. Raghad Alchaeerrchi, Irak, Georgy Morosov, Uzbekistan och Gular Gul, Kvinnojouren Fenix, var några som berättade om sina upplevelser. FOTO: Lena Leffer

Foto: Lena Leffer

BODEN2009-03-13 06:00
Efter demostrationen för asylrätt för två veckor sedan har asylsökande i Boden beslutat att gå samman med alla som vill kämpa för deras sak.
I går bjöd Rättvisepartiet och asylsökande från Iran, Irak, Uzbekistan, Palestina och Kurdistan in media för att berätta om situationen. Budskapet är att regeringen använder utlänningslagen som ett verktyg i den politiska debatten i Sverige i stället för att se människor som har behov av stöd.
Ny asylrörelse
- Mötet om att bilda ett nätverk kom till för att asylrätten i Sverige i praktiken är avskaffad oavsett vad som står i lagen. Nu säger regeringen att man tänker avvisa
25 000 asylsökande i år och det kommer att kosta 40 miljoner. Därför tycker vi det är hög tid att skapa en ny asylrörelse som den som fanns 2005 för flyktingamnestin och apatiska barn, säger Jonas Brännberg, Rättvisepartiet.
- När vi kommer hit behandlas vi inte mänskligt av myndigheterna. Vi får inte jobba eller ha eget bankkonto. Vi lever som djur och får bara sova, äta och vänta. Hemma i Uzbekistan finns den sämsta diktaturen. Ändå vill Migrationsverket att vi ska ska kunna visa ett intyg på att vi blir dödade om vi återvänder. Räcker det inte att bevisa att man är politiskt aktiv. Uzbekistans president tillåter inga politiska rörelser som han inte har kontroll över, säger Georgy Morosov.
Irak är ett av länder som Sverige avvisar flyktingar till. Där har det skett ett ökat kvinnoförtryck från yrkesförbud till hedersmord och avrättningar av kvinnliga aktivister.
- Vi i nätverket får känslan av att svenska regeringens ekonomiska avtal och affärer med iranska regeringen är viktigare än mänskliga rättigheter, säger Brännberg.
Raghad Alchaeerchi och hennes mamma Rawaa, som kom till Sverige förra året, uppvaktade statsminister Fredrik Reinfeldt med brev och plakat när han besökte Luleå i måndags.
En annan verklighet
- I media får vi höra att allt är bra i vårt land och att asylsökande kommer hit med falska papper, men verkligheten är en helt annan. Min mamma som jobbade som revisor försökte visa att det förekom korruption hos regeringen och vi tvingades fly, berättar hon.
- I dag ser man ett systematiskt förtryck mot dem som på något sätt förekommer i en offentlig position och det är vanligt att yrkesarbetande kvinnor blir kidnappade och dödade. Därför fortsätter vi kampen för att alla som flyr från förföljelse, kvinnoförtryck och krig ska få asyl. Jag hoppas statsministern svarar på mitt brev, säger Raghad Alchaeerchi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om