Nytt mål för nya flyktingar

Samordningsansvaret för integrationen av nyanlända flyktingar lyfts över från kommunerna till arbetsförmedlingen. Först ut är de orter där Migrationsverket har sina anläggningar, däribland Boden. - Jag har stora förhoppningar om att man är på rätt spår för hela landet, säger Anna-Maria Lundkvist Monroy, integrationssamordnare, Bodens kommun, som i juni går över till arbetsförmedlingen.

Reformen innebär bland annat att en ny                          ersättning som är lika för alla oberoende var i landet man bor införs och utgår vid aktivt deltagande i etableringsinsatser. I Boden är ersättningen redan                                prestationsbaserad. FOTO: Nina Pettersson

Reformen innebär bland annat att en ny ersättning som är lika för alla oberoende var i landet man bor införs och utgår vid aktivt deltagande i etableringsinsatser. I Boden är ersättningen redan prestationsbaserad. FOTO: Nina Pettersson

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-04-13 06:00
Den 17 mars klubbades den igenom, propositionen "Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering - egenansvar med professionellt stöd". Den innebär bland annat att arbetsförmedlingen tar över ansvaret kommunerna haft för integrationen av nyanlända flyktingar.
I Boden anställs tre arbetsförmedlare med inriktning nyanländas etablering. Anna-Maria Lundkvist Monroy, som nu arbetar på kommunens integrationsenhet, är en av dem.
Vill kunna påverka
- Jag vill gå över för att jag vill vara med i den förändringen, för att kunna påverka. Blir det bra så gäller det ju över hela landet, inte bara i Boden.
Sedan 1992 har ansvaret för integrationen legat på kommunerna. Årskiftet 2006/2007 byggdes det upp en introduktionsverksamhet på näringslivsförvaltningen i Boden för nyanlända flyktingar. Tidigare blev de som fick uppehållstillstånd hänvisade till socialförvaltningen för försörjningsstöd och det fanns inte något aktivt mottagande av kommunen.
Kommunen får en schablonersättning från staten på 200 000 kronor för en vuxen individ som ska räcka till försörjning, bostad med mera och alla introduktionsinsatser under två år.
Problem löses
På introduktionsenheten i Boden finns, förutom Anna-Maria Lundkvist Monroy som är integrationssamordnare, även integrationshandläggaren Christer Carlsson och integrationshandledaren Anders Olsson. De blir kvar på enheten tills alla som påbörjat integrationsprogrammet har fasats ut. I dag finns 104 personer inskrivna på integrationsprogrammet. I samma byggnad, i Lärcentrum i gamla Vårdhögskolan, bedrivs också svenskundervisningen för invandrare (SFI).
- Vi träffas dagligen. Många småproblem kan lösas på en gång och även mer långsiktiga. Vi har öppet på morgonen, de behöver inte boka tid. Eftersom vi känner individerna ganska väl kan vi hjälpa på rätt sätt, säger Anna-Maria Lundkvist Monroy.
Arbetet på integrationsenheten är väldigt varierat.
- Det händer väldigt många olika saker, en dag behöver någon hjälp att möta den svenska sjukvården en annan besöker vi näringslivsdagen, säger hon.
Individuell handlingsplan
Först görs en individuell handlingsplan, där man ser till utbildningsbakgrund med mera.
- Vi tänker realistiskt redan från början. Vi betalar ut en ersättning för deltagande i introduktionsprogrammet, som till skillnad från socialbidraget är prestationsbaserad. Vi har har olika spår, beroende på utbildning, för att inte dra alla över en kam.
Introduktionsersättningen utgår under två år.
- Vårt stora mål är självförsörjning. Vi försöker göra introduktionen så lik arbetslivet som möjligt, säger Anna-Maria Lundkvist Monroy.
Bland de nyanlända flyktingarna i Boden finns 17 olika nationaliteter, de stora grupperna kommer från Irak, Kongo, Somalia och Eritrea.
- Nu kommer ganska stora grupper med låg utbildningsbakgrund. En del är kvotflyktingar, som kommer direkt inresta från oroshärdar i världen, utplockadade av FN. Många har en enorm historia bakom sig och vi är de första de möter, säger hon.
En utmaning
Introduktionen för nyanlända skiljer sig i olika delar av landet. Kommunerna har själva bestämt om de ska betala ut introduktionsersättning eller socialbidrag.
För de som skrevs ut från introduktionsprogrammet i Boden 2008/2009 gick 61 procent till självförsörjning efter två år. Under lågkonjunkturen 2009/2010 var det 40,5 procent.
- Vi fungerar mest som dörröppnare. Det är fortfarande en utmaning att få in nyanlända på företagen. Vi arbetar för att få allmänheten att inse att de är en resurs, en tillgång, säger Anna-Maria Lundkvist Monroy.
De kontakter med företagen som integrationsenheten nu förmedlar kommer efter att reformen genomförts läggas ut på privata aktörer, så kallade etableringslotsar.
Handläggare utbildas
Det är mycket som ännu är oklart när det gäller vilket ansvar kommunerna fortsättningsvis kommer att ha. Det man vet är att samhällsorientering, svenska för invandrare och allmänt praktiskt mottagande kvarstår hos kommunerna, och även barns och äldres introduktion.
Farhågor finns att kommunerna får göra allt som arbetsförmedlingen inte gör utan att få tillräcklig ersättning.
Rolf Holmgren finns redan på arbetsförmedlingen och är en av de arbetsförmedlare som ska arbeta med nyanländas etablering.
- I Boden har det gått väldigt bra men i en del kommuner ute i landet har det tyvärr fungerat sämre.
Den nya lagen och andra förändringar träder i kraft den 1 december 2010 i hela landet. I Boden inleds reformarbetet redan i maj.
- Vi ska successivt börja arbeta med det här. I mitten av april hålls utbildning för de etableringshandläggare som anställts, säger Rolf Holmgren.
Fakta Etablering på arbetsmarknaden
➤ Det tar lång tid för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden, speciellt för de med flyktingbakgrund. I genomsnitt i riket har cirka 15 procent av männen arbete efter att ha haft uppehållstillstånd i ett år, 35 procent efter tre år och 50 procent efter fem år. För kvinnor är motsvarande siffror fem, 20 respektive 30 procent.
➤ Ambitionshöjningen för att påskynda nyanländas etablering på arbetsmarknaden beräknas öka utgifterna med 920 miljoner kronor när systemet är i full drift. När förändringarna ger resultat med en snabbare etablering på arbetsmarknaden kommer vinsten för samhället.
Källa: Integrations- och jämställdhetsdepartementet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om