Det är, som vi berättat tidigare, Mimers Vittjärvs AB som är intresserat av att starta friskola i Bredåker på den gamla skoltomten och nu har företaget gjort slag i saken och lämnat in en ansökan till Skolinspektionen.
– Det blir tredje gången gillt. Vi sökte senast för två år sedan och innan dess hade vi sökt ytterligare en gång, berättar Tina Mörtberger, rektor för Mimers Brunn skola och fritids samt styrelseledamot i Mimers Vittjärv AB.
Företaget har bedrivit skolverksamhet i Boden sedan 2007 och har idag en friskola och förskola i Vittjärv samt en förskola i Norra Svartbyn.
– Vi vill gärna, om det finns en möjlighet, hjälpa Bredåker att få en skola. Vi har haft kontakt med flera på Bodens kommun och det känns som att de är på och vill vara delaktiga, säger hon.
Ansökan avser en F-3-skola för 40 elever samt ett fritidshem för 30 barn. Hon räknar med att det kommer att anställas fyra klasslärare samt kökspersonal och speciallärare. Vad gäller idrotts- och slöjdlärare kan de som idag jobbar i Vittjärv åka emellan och får därmed heltidstjänster i sina ämnen.
Det finns även en skolsköterska i Vittjärv som kan få utökad tjänst. Övrig elevhälsa köper de in på timmar. De räknar med att kunna samarbeta med byaföreningen när det gäller renoveringar och vaktmästeri.
Den gamla skolbyggnaden är idag riven, så lokalerna är en stor fråga som måste lösas.
– En av de lösningar vi har tittat på är moduler. Man bygger väldigt mycket med moduler idag, så det är inte en helt oäven lösning.
Handläggningstiden hos Skolinspektionen är lång är hennes erfarenhet. Tidigast hösten 2022 räknar hon med att få beslutet.
– Får vi ett ja ska vi jobba för att starta direkt.
Sara Nilsson Bruun (S), ordförande i utbildningsnämnden, bekräftar att kommunen är positiv.
– Vi tog ju ett beslut i fullmäktige före jul i samband med landsbygdsutredningen att vi skulle verka för en fristående etablering i Bredåker och Mimers från Vittjärv meddelade att man skulle lämna in en ansökan, så vi har stöttat dem i arbetet med att ta fram underlaget.
Även fastighetskontoret ska hjälpa till att titta på lokallösningar, berättar hon.
– Det kan till exempel bli så att vi hyr moduler som de sedan hyr av oss. Det är inte förrän de har ett tillstånd och kan starta som det blir skarpt läge, men vi behöver vara förberedda.