Nekas skolskjuts – nya vägen var 130 meter för kort

Föräldern Andreas Nilsson på Örtvägen i Sävast får ingen skolskjuts till sin dottern som börjar femte klass. Kommunens nya dataprogram som mäter vägen gör att sträckan understiger tre kilometer. "För 130 meters vinst väljer man istället att skicka barnen över en hårt trafikerad obevakad väg".

Andreas Nilsson vid busshållsplatsen på "Kryddhyllan". "Min dotter som börjar femte klass får inte åka buss i år fast hon har tre kilometer till skolan. Nu har kommunen mätt upp en ny färdväg som är 130 meter kortare än i fjol".

Andreas Nilsson vid busshållsplatsen på "Kryddhyllan". "Min dotter som börjar femte klass får inte åka buss i år fast hon har tre kilometer till skolan. Nu har kommunen mätt upp en ny färdväg som är 130 meter kortare än i fjol".

Foto: Lena Leffler

Boden2022-08-17 05:01

Bodens kommun skickade ut ett papper inför sommarlovet. För elever som är yngre är det två kilometer medan de som går årskurs 4-6 i Sävast ska ha minst 3 kilometer kortaste väg, gång- eller cykelväg till skolan för att få skolskjuts. Andreas Nilssons dotter Tyra som ska börja fyran får inte skolskjuts liksom andra skolbarn på samma område som kallas "Kryddhyllan".

– I fjol var det också samma regler och då fick dottern åka med. I år mäts avståndet med ett nytt dataprogram där man inte tar hänsyn till cykelvägarna. Jag har själv mätt upp sträckan via cykelvägarna till skolan och den är 3,1 kilometer, säger Andreas Nilsson.

Bodens kommuns "karttjänst" mäter istället skolsträckan från familjens bostadsområde på "Kryddhyllan" över Sävastvägen och in i nästa bostadsområde.

– Det nya programmet är väl för att kommunen själva ska få bestämma att cykelvägar är inte rätt väg till skolan som det alltid varit. Nu ska barnen passera den hårt trafikerade vägen över Svängleden visserligen med fartgupp och belysning men fortfarande obevakad.

– Skolvägen de mätte var 2870 meter. Alltså 130 meter för kort. Och regler är regler enligt dem. Så för 130 meters vinst så väljer de att skicka barnen över denna trafikerade väg istället för en säker väg till skolan.

Till saken hör att den skolbussen som tar yngre elever till Morängsskolan stannar vid områdets busshållplats.

– Jag erbjöd att köpa ett busskort så min dotter fick följa med, om det är kostnaderna som kommunen vill åt men det gick inte. Bussen är inte ens fullsatt. Svaret jag istället var att det saknades en kortläsare på bussen.

Kommunen föreslår istället att skolbarnen tar lokalbussen till affären i Sävast och sedan går till skolan därifrån. Andreas tycker att kommunens lösning känns väldigt kortsiktig med tanke på den stora inflyttningen till Sävast.

– Kommunen ska ju vara en barnvänlig kommunen och det uppfyller man inte med den millimetermätning man ägnar sig åt i detta fall. Skolbarnen har tagit samma buss varje år och vetat var de ska kliva av bussen.  Nu känns det som om man rycker bort den tryggheten.

Samhällsbyggnadschefen Stefan Johansson, har getts möjlighet att kommentera kritiken men bett att få återkomma i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!