Boden välkomnar nyinflyttade med vinylskiva

Nyinflyttade i Boden kommer få ett välkomstpaket bestående av bland annat en LP-skiva. Musikern Stefan Gunnarsson har hjälpt till att ta fram tio artister med Bodenanknytning. "Boden har en lång och stark musiktradition", säger han.

Boden 10 februari 2022 10:25

Boden har under en tid jobbat strategiskt med sin platsmarknadsföring för att skapa attraktion till den växande staden. I det välkomstpaket som Bodens kommun håller på att färdigställa ingår en samling med olika erbjudanden och en nyproducerad LP-skiva.

– Vi ville skapa ett rejält välkomstpaket till nyinflyttade bodensare. När personer flyttar hit för att arbeta så måste de landa i någonting som känns roligt. Inte bara jobb och bostad utan allt ifrån barnomsorg och skola till kultur. Musik är ett bra exempel. Vi är väl medvetna om att alla inte har vinylspelare, men vi kommer att släppa låtarna på Spotify också, säger Jens Andersson, kommunikationschef för Bodens kommun.

Han och Linnea Byberg, projektledare för attraktivitet och inflyttning, Bodens kommun, tog in musikern Stefan Gunnarsson, bosatt i Boden med världen som arbetsfält, tidigt i projektet.

– Hans kompetens är enorm. Vi bad honom om hjälp att hitta de som kunde tänkas vara med för att få en bild av en del av det nutida musiklivet i Boden. Han tog fram en lista som till slut reducerades till tio artister med anknytning till Boden, säger Jens Andersson.

– Det är jätteroligt. Ursprungligen kontaktade Jens Andersson mig för att få tips om vart man vänder sig för att pressa vinylplattor, men en bit in i samtalet öppnades tanken på att jag även kunde hjälpa dem att scouta fram artister till plattan, säger Stefan Gunnarsson och fortsätter:

– Jens hade en ganska tydlig önskan om hur skivan skulle vara profilerad. Musik i popgenren, hög kvalitet, framförd av artister nu boende i Boden, gärna med en ung prägel. Endast originallåtar, inga covers.

Artisterna som medverkar är Blank, Crocodile Tears, ES18-Kören/Björknäsgymnasiet, Stefan Gunnarsson, Anders Isberg, Nathalie Lindroth, Therese Lundberg, Yaiya Siekas, Johannes Winroth och Sara Wohlin Zerpe.

Förutom pressningen av skivan är den närproducerad i Boden, både vad beträffar inspelning och mixning.

Stefan Gunnarsson tycker om att valet föll på vinyl.

– Jag tycker det är vågat och fräscht att släppa en vinyl i ett sådant här sammanhang. Hela upplevelsen av en vinylskiva är ju mycket starkare än en CD, allt ifrån känslan och läsbarheten av omslaget till den lilla ritual det innebär att lägga på skivan på skivtallriken, en sida i taget. Lyssningsupplevelsen är också djupare, tycker jag. För den som inte har vinylspelare så kommer ju albumet också släppas på Spotify inom kort, säger han.

Att Bodens kommun väljer att fokusera på musik i sitt välkomstpaket kan få betydelse för Boden, menar Stefan Gunnarsson.

– Boden har en lång och stark musiktradition. Livemusikscenen och mötena mellan bodenmusiker skulle dock gärna få livas upp lite. Det är många som harvar på varsitt håll. Det finns otroligt många musikbegåvningar i Boden och jag hoppas att den här plattan och kommande releasespelningar kan bidra till att de som håller på med musik kommer ut ur sina grottor. Det skulle betyda mycket för Boden.

Idén om en skiva föddes i Bodens kommun för nästan ett år sedan.

– Projektet drog tyvärr ut på tiden på grund av komponentbrist kopplad till själva vinylproduktionen, givetvis relaterat till coronapandemin, men nu äntligen är skivan här, säger Jens Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa