Effektivare arbete med ny samverkansmodell

Bodens kommuns samordning av flyktingarbetet för ukrainska flyktingar ryms i en mottagningscentral. "Den är inte fysisk utan finns på papper och bygger på samverkan med olika aktörer. Vi lärde oss mycket av den tidigare flyktingvågen att arbetet måste bli effektivare", säger Ann Sundberg, Bodens kommun.

Esma Berg, Disa Kristinsdottir och Ann Sundberg. jobbar tillsammans med flykringsamordningen från kommunens sida.

Esma Berg, Disa Kristinsdottir och Ann Sundberg. jobbar tillsammans med flykringsamordningen från kommunens sida.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-04-07 14:33

Mycket handlar om praktiskt arbete och inte minst samarbete för att få så många som möjligt engagerade i att hjälpa till. Några som jobbar med frågan från kommunen är Esma Berg, flyktingsamordnare för mottagningscentralen, Disa Kristinsdottir, säkerhetssamordnare, och Ann Sundberg, enhetschef på Demokrati, Kommunikation och Säkerhet.

– När Ukrainakrisen bröt ut så förstod vi snabbt att flyktingvågen skulle bli ganska stor, säger Ann Sundberg.

 I dag har 470 personer en boendeplats i Boden. Av dem är det företrädesvis mycket kvinnor och barn från åldern 0-15 år. Med erfarenhet från tidigare flyktingkriser behövde kommunen jobba effektivare och mer samordnat. Då inte bara kopplat till den interna organisationen utan framförallt till civilsamhället och alla organisationer som bidrar i olika typer av flyktinghändelser. Därför formades mottagningscentralen som inte finns i fysisk form.

 – Modellen är ett sätt för oss att arbeta tillsammans för att omhänderta familjens kapacitet. Att kanske hitta en vardag dit man kommer och få hjälp, stöd och information. Målet är att ta in de behov som finns. Det gör kommunen tillsammans med studieförbund, religiösa samfund, organisationer och privatpersoner. Det är inte så att kommunen kan lösa allting eller bestämmer över samordningen. Vi behöver istället hjälpas åt utifrån våra olika delar, säger Ann Sundberg.

 – Vi har också fysiska träffar på Bis på Sveafältet. Arbetet vi gör är högst levande och byggs på eftersom nya saker dyker upp. Idag finns områdena barn, aktiviteter, information, undervisning i svenska, arbete, gåvor från privatpersoner i fokus, säger Esma Berg.

Enligt henne har det framkommit att flyktingbarnen vill ha någon form av aktiviteter. Alf Wennskog, KFU, har därför kontaktat föreningslivet.

– Det har bland annat ordnats handboll och fotboll, säger Esma Berg.

– Även om mycket i dag handlar om Ukraina så är de flesta aktiviteter riktade till alla flyktingar i stan. Alla ska behandlas lika, säger Ann Sundberg.

Studieförbunden har haft svenskundervisningen sedan tidigare och nu växlas den upp igen. Där finns tolkar med som även är tillgängliga vid samhällsinformationen. Alla ukrainare som kommit via massflyktingsdirektivet har fått arbetstillstånd så arbete är en viktig fråga liksom informationsbiten.

– Vi såg snabbt att det fanns ett behov av att få veta praktiska saker om hur det är att bo och leva här i Boden och var man hittar ett apotek eller hälsocentral. Sedan jobbar vi också med information från kommunens sida mot civilsamhället och privatpersoner då det finns stort intresse av att bistå med gåvor men också boende och tolkhjälp. Idag har vi samlat ihop information på vår hemsida om vilka organisationer som bistår med vissa saker dit vi kan hänvisa privatpersoner, berättar Disa Kristinsdottir

Esma Berg kommer också från nästa vecka att vara 2-3 dagar på BIS närmaste veckorna för att kolla med flyktingarna vad de behöver ha för information helt enkelt och hjälpa till att svara på frågor.

– Det är också flera andra organisationer som vill komma dit som vill nå ut med sin information, säger Ann Sundberg.

Flyktingfrågan i Boden

Det så kallade massflyktsdirektivet har aktiverats när det gäller flyktingar från Ukraina. Därmed är det Migrationsverket som har ansvar för att ta emot flyktingar, pröva rätten till uppehållstillstånd och anskaffa bostad under den tid som direktivet gäller. Mottagandet sker främst på Migrationsverkets mottagningsorter, bland annat i Boden. De ukrainare som beviljas uppehållstillstånd har bland annat rätt att arbeta och gå i skola. Därför bygger kommunen upp en särskild mottagningsfunktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!