Läraren tog fram ett förslag till hur en skräddarsydd utbildning för den här sfi-målgruppen merparten studieovana bäst skulle kunna utformas. Utbildningen har Helena Nyberg sedan anpassat ihop med kollegorna Maria Blomqvist och Ulla-Britt Lahti.
Idag finns 16 elever som går utbildningen som startade i oktober förra året. Den yngsta är 23 år och den äldsta 64 år.
– Sfi har inte terminer och avslut, utan det är kontinuerlig intagning. Kommer det nya elever får de börja i kursen, säger läraren Helena Nyberg.
Eleverna läser ämnena arbetsliv, hälsa, samhälle och vardagsekonomi tillsammans med svenska. Det unika med kursen är att halva tiden är undervisning och halva tiden praktik under en skolvecka.
Den svenska som undervisas är till för att förbereda eleverna för vardags- och arbetsliv.
– Att lära sig ett nytt språk innebär att lära sig nya ord och samla meningar, se på bilder och att prata. Det svåra för våra elever är att de inte kan slå upp sitt eget språk, för många kan inte läsa eller skriva på sitt hemspråk, säger läraren Ulla-Britt Lahti.
Under lektionerna finns tolken Abdifatah Abdiwahid Abdighani till hjälp som språkstöd och kan kommunicera med eleverna på deras egna språk.
– Han är med på lektionerna och är till stor hjälp och en viktig resurs i sfi-klasserna, säger Helena Nyberg.
Eleverna gör sin språkpraktik med fokus på att prata och utveckla svenska språket.
– Här i skolan pratar vi också väldigt tydligt och artikulerar, men det är inte alltid så i verkligheten, säger Ulla-Britt Lahti.
– Eleverna behöver komma ut och träffa nya människor som pratar på olika sätt. På en arbetsplats är det många personer som eleverna får "input" av. Man lyssnar först och sedan kan man använda orden, säger Maria Blomqvist.
– Vi märker att elever börjar prata mer efter praktiken för på ett jobb är man tvungen att kommunicera, säger Ulla-Britt Lahti.
Genom praktikplatserna försöker lärarna matcha elevernas kompetens och intresse med lämpliga arbetsplatser. I dag gör eleverna sin praktik på förskola, äldreboenden, Återvinningen, "Hela människan" och Städservice.
– Vi önskar komma i kontakt med fler, gärna mindre företag som kan tänka sig att ta emot en praktikant. Vi har elever som tillexempel har erfarenhet av snickeri och rörmokeri, säger Ulla-Britt Lahti.
Några kvinnor som fått praktik på äldreboende är Fyori Cheay Teklehaymanot från Eritrea och Nahid Mohebzada från Afghanistan.
– Jag har varit fyra år i Sverige och gått ett år på sfi. Jag har varit på praktik på Ågården i tre månader. Jag tycker om att jobba med gamla människor, säger Nahid Mohebzada.
Studiekamraten Fyori håller med. Hon trivs också med sin praktik på Sturegården, som är ett demensboende.
– Jag har varit elva månader i Boden och precis börjat praktiken som jag gillar, säger hon.
Lärarna men även Nahid, som har syriska som hemspråk, märkte hur mycket bättre hon pratade svenska bara på tre månader.
– Vi som jobbar på Ågården måste alla prata svenska på jobbet. Det är bra att även varva skollektioner med praktik. Jag trivs med båda sakerna. Nu hoppas jag framöver kunna söka vårdjobb åt kommunen när praktiken är slut, men det är läraren som bestämmer när vi är klar på sfi, säger Nahid Mohebzada.