Nybildad klubb vill öppna upp för distansritt i Boden

Några tog chansen i helgen att vara med i en kurs i distansritt med förra landslagstränaren Eva Borg.
- Jag tycker det är intressant att veta hur man ska träna hästarna, säger norskan Ingrid Goin.

Föreläsaren Eva Borg omgiven av kursdeltagarna fr v Kerstin Kemlén, systrarna Jenny och Annelie Solkakoski och Ingrid Goin.

Föreläsaren Eva Borg omgiven av kursdeltagarna fr v Kerstin Kemlén, systrarna Jenny och Annelie Solkakoski och Ingrid Goin.

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-02-12 15:40

Hon har i dag sju norska kallblodhästar och hyr en gård i södra Alträsk. Ingrid Goin var en av tjugotalet deltagare på kursen som hölls på försvarsmuseet i Boden.

- Jag har kört lite i uppförsbacke men vill lära mig mer, säger hon.

Kursledaren Eva Borg, från Brunflo har hållit på med distansridning sedan 1989 och på internationell nivå sedan 1992. Hon har i dag elever runt om i Sverige på både EM- och VM-nivå. Distansritt handlar om att ta sig en sträcka och ha den snabbaste tiden och den fräschaste hästen.
Rida på asfalt
Det kan handla om att rida mellan 4-16 mil på en dag med insprängda obligatoriska pauser då även veterinären ska kontrollera hästen.

För att kunna rida långt så behövs givetvis både en vältränad häst och ryttare.

- Det kan handla om att rida på asfalt, obanad terräng och även älvövergångar. Man ska kunna avgöra hur mycket ens häst klarar av, säger Eva Borg.

Under kursen har deltagarna bland annat fått råd hur de ska konditionsträna sin häst för hållbarhet och ork och förslag på grundträning. Fodret påverkar också enligt Eva Borg och salt och vatten är extra viktigt.

- Det finns inget djur som har så salt svett som hästen. Den förlorar 100 liter svett på en tävlingsdag. Det ultimata är om hästen lär sig dricka fysiologisk koksaltlösning eller nio gram per liter vatten vilket motsvarar den konsistens som finns i blodet. Då återhämtar sig hästen rekordsnabbt vid ansträngning, säger Borg.
Aldrig tävlat i distans

De finska systrarna Annelie och Jenny Solkakoski från Jakobstad har aldrig tävlat i distans men köpt sina arabhästar av uppfödaren och bodensaren Kristina Lindfors. Arabhästar passar bra just till distansritt.

- Distansritt är inte så stor än i Finland. När vi hörde att det skulle bildas en förening i Boden ville vi lära oss mer. Föreläsningen har varit intressant, säger Annelie Solkakoski.

Det är ordförande och veterinären Anna Semrén, Kerstin Kemlén och Kristina Lindfors som dragit igång föreningen som heter Distans i norr- ridning för alla.

- Distansritt är ju väldigt lämpligt för travhästar som är väldigt uthålliga och har bra grundförutsättningar. Vi har inga tävlingar i distansritt i Boden men det är bara en tidsfråga innan den första anordnas. Målet med föreningen är också att få lite bättre kondis i hästägarkåren och hästarna, säger Kerstin Kemlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om