Nyaste budet A8

Poståkeriet i Boden skulle ha flyttat ut från återvinningens lokaler i centrum vid årsskiftet. Just nu pågår förhandlingar med Pionjären om att bygga om kalldelen av truppserviceförrådet på gamla A8.

Just nu förhandlar poståkeriet i Boden om att kunna hyra den här byggnaden, gamla truppserviceförrådet av Pionjären efter ombyggnation. Då behövs det också grävas fram lastbryggor.FOTO: LENA LEFFLER

Just nu förhandlar poståkeriet i Boden om att kunna hyra den här byggnaden, gamla truppserviceförrådet av Pionjären efter ombyggnation. Då behövs det också grävas fram lastbryggor.FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-01-12 06:00
Redan i december förra året berättade NSD om flyttplanerna. Då resonerade posten med Pionjären Fastighets AB. Om parterna skulle komma överens så var tanken att det skulle bli nybyggnation som skulle ha kostat 12-13 miljoner på Ing 3/AF 1-området.
Enligt Pionjärens Thomas Hortlund var skälet då att det inte fanns någon lämplig lokal som gick att bygga om på lämpligt sätt.
Klagomål
Poståkeriet har också varit aktuellt att flytta över till industriområdet på Torpgärdan enligt kommunalrådet Olle Lindström. Skälet till att kommunen vill flytta åkeriet från centrala stan till Torpgärdans industriområde beror på klagomål på trafikbuller och avgaser från närboende.
Poståkeriets hyresavtal med kommunen löpte ut vid årsskiftet och nu verkar inte Torpgärdan vara ett alterantiv längre.
På näringslivsdagen i december i år så talade näringslivsstyrelsens ordförande Åke Eltoft om att kommunen valt att vika en del mark på Torpgärdan till tänkbara kommande industrietableringar.
Förhandlingar
Så i dagsläget så ligger nog A8 närmare för poståkeriet. Pionjärens Thomas Hortlund bekräftar att det pågår förhandlingar som ännu inte är slutförda.
- Vi har lämnat ett pris på vad en ombyggnad skulle kosta för Posten. Det som är aktuellt är i så fall att bygga om kalldelen på truppserviceförrådet, som ligger granne med panncentralen och försvarsmuseet.
- Där finns dock inga lastbryggor till byggnaden, så dessa behöver vi gräva fram i marken vilket kostar en del. Men i dag är det svårt att hitta en färdig befintlig lastterminal i Boden. Det skulle i så fall vara om verksamheten flyttas till Luleå vilket posten även tittat på, men kommunen vill gärna behålla det kvar här.
- Om vi bygger om så måste vi också komma överens om en rimlig hyreskostnad. Vårt fastighetsbolag vill ju se en vinst med uthyrningen, säger Thomas Hortlund.
Pionjären äger i dag merparten av A8:s fastigheter förutom försvarsmuseet, gasmacken, panncentralen och några mindre fastigheter som sålts till egna företagare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om