Organisatoriskt går de två hälsocentraler ihop redan vid årsskiftet, men kommer finnas kvar ytterligare ett år där de är idag. Den fysiska flytten är beräknad till årsskiftet 2018/19. Det är den tid man beräknar att det ska ta att projektera och bygga om lokalerna på Björknäs.
När Region Norrbotten hade tagit beslutet att slå ihop Erikslunds hälsocentral med Björknäs hälsocentral gjorde primärvåren en analys av hur stor yta de behöver för att kunna bedriva en stor hälsocentral.
– Då såg vi att alla verksamheter på Björknäs plus Erikslunds verksamhet inte ryms, utan det behöver flytta ut verksamheter, säger Katarina Johansson, biträdande närsjukvårdschef vid Luleå/Bodens närsjukvård.
De har börjat titta på hur de ska lösa det, men har ännu inte exakt bestämt vilka verksamheter som måste flytta.
– Det vi ser idag och det länssjukvården har sagt är att de kan tänka sig att flytta blodverksamheten. Det är även tänkt att ljusbehandlingen ska flytta, säger Katarina Johansson.
Regionfastigheter har erbjudet tomma lokaler som de har kvar på det gamla sjukhusområdet. Den fastighet som är aktuell är gamla lungkliniken. Huset bakom administrationen.
– Sedan ska vi sätta oss ned tillsammans med folktandvården. De ska inte flytta sin verksamhet från huset, men vi ska se om det går att disponera om verksamheten så att vi får tillgång till mer utrymmen.
Det de har valt att hålla ihop är hälsocentralen och flyktingmedicinska enheten. Den enheten är beroende på hur flyktingmottagandet ser ut.
– Vi tycker inte det är lämpligt att flytta den till en egen, fristående lokal. Om Migrationsverkets uppdrag minskar i Boden så kan vi samnyttja personalen på ett annat sätt till hälsocentralens verksamhet, säger Katarina Johansson.
– Allt det här är ännu på planeringsstadiet och vi har ännu inte bestämt hur det kommer se ut. Det är något som kommer ta fart nu under hösten och något som vi ska ta beslut om så snart som möjligt, men det ske tillsammans med fack och skyddsombud. Det ska även göras risk- och konsekvensanalyser.
De ska annonsera ut tjänsten som verksamhetschef för den stora hälsocentralen.
– Vi har tänkt att det är viktigt att den som blir ny chef också är med och leder förändringsarbetet, som även handlar om att titta på arbetssätt. Man skapar en ny hälsocentral även om det kommer bli i lokaler där det bedrivits primärvård tidigare, säger Katarina Johansson.
Hon uppger att det är alldeles för tidigt att uttala sig om vad ombyggnationerna kommer att kosta.