Det finns flera aktörer som vill bygga och etablera verksamhet på före detta AF1-området. Den militära verksamheten upphörde 2005.
Bodens kommun fick kännedom att det fanns PFAS på området när Försvarsmakten 2018-19 delgav kommunen en rapport. Då bedömde man att det inte var några större föroreningar, men pekade ut två gamla brandövningsplatser.
Föreningarna har spridit sig till grundvattnet, men man har ingen klar bild hur det rör sig.
Riktvärdet för grundvatten på mindre känsliga markområden är 90 nanogram per liter. Försvarsmaktens fortsatta undersökningar har visat att halten på den ena övningsplatserna uppgår till 170 000 nanogram.
Efter det har kommunen tagit egna prover på området som planeras att bebyggas.
Enligt Lars Andersson, plan- och exploateringschef, är det generellt ganska bra värden i marken.
Problemet är att proverna visar delvis höga värden i grundvattnet, Värdena varierar. Det finns höga nivåer, men de når inte upp till nivåerna på de före detta brandövningsplatserna, enligt Lars Andersson.
– Det är högre nivåer än det ska vara enligt gränsvärdet för grundvatten. Vi tror att det finns en hotpot efter Travbaneleden, en källa som vi inte hittat exakt var den är.
Kommunen måste bedöma om den trots föroreningarna kan tillåta exploatering på området, utan att förvärra situationen.
– Vi får inte leda vidare PFAS och försämra ytterligare. Jag tror att vi kan landa i ett förslag efter semestrarna, säger Lars Andersson.