Syftet med samarbetsavtalet är att skapa en gemensam handlingsplan inom områden som är av stor betydelse för att etableringen av fossilfri ståltillverkning och vätgasproduktion ska uppnå största möjliga samhällsnytta i Boden, regionen och Sverige.
Kommunen och H2GS arbetar dock utifrån olika perspektiv, men vill samma sak – att det gröna stålverket byggs.
– Vi måste fortsätta vara olika organisationer, men behöver samarbeta. Vi har haft kontakter med Skellefteå, vilket visar på behovet av denna typ av överenskommelse, säger Mats Berg.
Parterna har nu landat i en överenskommelse om sju områden hur parterna ska förhålla sig till dem och vad var och en ska jobba med.
– Som vårt samarbete fungerar nu skulle jag säga att det inte behövs, men ledningar kan bytas ut och därför är det bra att sätta det på pränt så att vi har något att förhålla oss till.
Mats Berg anser att samarbetet måste struktureras för att nå ett bra resultat.
– Ska vi nu göra det här 20-årsklivet på två-tre år så måste vi göra det klokt och uthålligt så att det passar in i Boden och vårt DNA, men vi kommer inte kunna bygga framtidens Boden så att det ser ut som det gör idag.
En ekonomisk plan ska finnas senast första halvåret 2022, men det bedömer han är för sent.
– Vi måste ha klart det långt tidigare.
Ett annat område är plan- och tillståndsprocesserna.
– De har sin tillståndsprocess. Vi har vår detaljplaneprocess, men vi måste synka ihop oss, säger Mats Berg.
Kommunen behandlar nu alla de synpunkter som inkommit om förslaget till detaljplan för verksamhetsområdet inför nästa fas, som är granskningssamrådet. Den förbereder även ett förslag till detaljplanen för väg och järnväg från 97:an till och från området.
– Det här jobbar vi med dagligen, att hitta ansvar för infrastrukturen. Allt från järnväg, trafikplats och vägar in till industriområdet och VA-anslutningar.
Ett område avser marköverlåtelse.
– När H2GS väl bestämt sig för hur stort område de ska köpa, för det är inte klart ännu, så måste vi stycka av marken i ett bolag med option att vi får köpa tillbaka marken under visa givna förutsättningar. Därför att enligt jordabalken så kan vi annars bara ha återköpskrav i två år och därefter kan de sälja. Vi vill inte att marken ska hamna i fel händer alternativt att det läggs en våt filt över området om det här inte skulle bli av, förklarar Mats Berg.
H2GS:s anläggning vilar på tre plattformar där vätgasen är en och blir den största i världen. Kommunen, företaget och LTU behöver bygga upp en akademi framför allt kopplat till vätgasen.
– Det ska läggas i Boden och det är vi överens om. Det är jätteviktigt, både för kompetensförsörjningen och skapa nya verksamheter. Det arbetet är påbörjat, säger Mats Berg.
Kommunen har även kommit överens med företaget att det ska prioritera lokalt näringsliv i sina upphandlingar.
– Vi ska se till att det lokala näringslivet förstår vad som krävs för att möta det här.
Den sista punkten i överenskommelsen, att förlägga lednings- och utvecklingsresurser i Boden är en viktig grundförutsättning för en lyckosam etablering av H2GS verksamhet där.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har lämnat ärendet utan yttrande, så det blir kommunstyrelsen som beslutar om överenskommelsen ska godkännas eller inte.