Det anrika kanslihuset som stod klart 1907 var under renovering när byggnaden eldhärjades i januari 2023.
Fortifikationsverket som äger fastigheten har nu konstaterat att byggnaden inte kan restaureras på ett tillfredsställande sätt. Alternativet till renovering har varit att riva för att möjliggöra nybyggnation. Ett beslut som nu är taget.
Carl- Henrik Melin, major och chef för stabsavdelningen, har varit med och tagit fram behovsunderlag för renovering och för en eventuell återuppbyggnad. För honom kommer inte beslutet som en överraskning. Det var för mycket som skadades i branden.
– Att återuppbygga huset är en vilja som både Försvarsmakten och Fortifikationsverket har, men till syvende och sist är det ett regeringsbeslut. Och vilket beslut politikerna tar i slutändan vet vi inte i dag, säger han.
Carl-Henrik Melin jobbade själv i huset i omgångar sedan 2005.
Vad känner du personligen över att huset rivs?
– Vi som har en känsla för husets historia tycker att det är ett bra beslut att man river och bygger nytt. Det är så pass mycket som är skadat. Planen är att bygga det nya huset så likt det gamla när det gäller det utvändiga. Trapphus, korridorer och mässvåningen bygger man bygga tillbaka så långt det är möjligt.
Finns det en sentimental känsla?
– Inte över att man vill riva och återuppbygga. Men däremot var det vissa unika saker, som till exempel ett tak i Karl XII-rummet, som försvann i branden och som inte går att återskapa, och det känns tråkigt.
Fortifikationsverket har i nuläget ingen tidsplan för projektet. Bara en målsättning om att huset byggs upp igen efter rivning och att det nya huset får samma utvändiga utseende som det gamla. Projektering pågår.
– Vi hoppas att det kommer att hända en hel del under 2024. Det är en miljöinventering som ska göras, det ska upprättas rivnings- och kontrollplaner och man behöver söka rivningslov och få klart med det. Och vi behöver göra en upphandling på rivningsentreprenör. Parallellt så ser vi över vad som kommer att krävas för återuppbyggnaden, säger Johanna Holst, pressekreterare Fortifikationsverket.
– Vår målsättning är att bygga upp igen så lika som möjligt så att det blir ett modernt hus i en äldre form. Men sedan finns det även en lagstiftning kring byggnation som vi måste anpassa oss till, fortsätter hon.