Nya hot mot jägarbataljonen
Våren 2008 pustade man ut vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Nu ses åter onda tecken i skyn.ÖB, Håkan Syrén, anser att armén måste minskas med en tredjedel och Arvidsjaur är en av de orter som pekas ut som nedläggningshotad.
Förra gången jägarbataljonen i Arvidsjaur hotades av nedläggning räddades den av politikerna, och soldaterna kunde göra glädjeskutt i isvaken. foto: göran ström
Foto: Göran Ström
Armén måste minskas med en tredjedel och antalet stridsvagnar halveras. Samtidigt är det sagt att alla förband i insatsorganisationen ska kunna sättas in snabbare än i dag.
År 2000 fanns det
60 000 soldater och officerare i armén. I dag är siffran 20 000 och med de troliga besparingarna hamnar armén på 12 500 man.
Regeringen lämnade
i november anvisningar om inriktningen för försvaret fram till 2014. Anslagen ska frysas på 38,9 miljarder per år. Förutom Arvidsjaur nämns P 7 (Lund), F 14 i Ronneby och specialförbanden i Karlsborg som nedläggningshotade.
Luttrat befäl
Jan Ryttestål har varit befäl i Arvidsjaur sedan 1980. Han har följt alla turer kring den militära verksamheten på orten och känner sig luttrad.
- Oron finns hela tiden och det började med K 4. Sedan har Arvidsjaur diskuterats gång på gång. I min värld kommer det att bli turbulent fram till våren. En reflektion är att de ansvariga tydligen anser att det inte ska finnas någon verksamhet i norr.
- Ändå har vi det bästa konceptet. Jag tycker att man borde ha tittat mera på det än det som finns i södra Sverige. Men jag tror att de senaste uppgifterna är mycket spekulationer och det kommer säkert att svaja fram och tillbaka ännu en tid.
Politiken vann
Det var politikerna som räddade Arvidsjaur förra gången. Siv Holma från vänsterpartiet var en av de riksdagsledamöter som stred hårt för inlandsorten.
- Vi har med Arvidsjaur i vårt förslag även den här gången och har gjort det vi kan. Allianspartierna har också varit positiva till Norrbotten och det måste ju betyda någonting.
- Arvidsjaur verkar vara en favorit hos försvarsmakten när det gäller neddragningar. Men politiken har vunnit hittills och jag hoppas att den gör det den här gången också, säger Holma.
Hur mycket - och om - Boden drabbas är oklart. Men att antalet stridsvagnar halveras ska inte behöva slå mot den nuvarande verksamheten eftersom det är de ensamma förbanden som hotas.
Jan Mörtberg är garnisonschef med ansvar för Boden och Arvidsjaur. Han vill inte kommentera de nya uppgifterna.
Processen pågår
- Det pågår ju hela tiden en process och på onsdag ska försvarsmaktsledningen ha de avslutande diskussionerna om underlaget. På torsdag ska jag på chefsmöte i Stockholm. Efter det vet jag mera, säger han.
Personalen i Boden och Arvidsjaur informeras på fredag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!