Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien infördes från och med den 1 januari 2016 inom all hälso- och sjukvård och vid arbete inom hemtjänsten, särskilda boenden och vissa LSS-boenden. I och med det har Textilia märkt en generell ökning av förfrågningar och har tecknet flera nya avtal.
Läs mer: Textilia vann anbud
Leif Sunesson, affärschef på Textilia, konstaterar att sedan socialstyrelsen kom ut med de nya föreskrifterna så har det blivit väldigt tydligt för kommunerna att de förstår vad de behöver leva upp till.
– Tidigare var det ganska otydligt var man skulle sätta nivån rörande hygien och arbetskläder inom just omsorgen.
I år har man hittills tecknat avtal med kommunerna i Boden, Piteå, Leksand och Karlshamn. Företaget har sedan tidigare andra kommuner och landsting som kunder.
– Vi har 65 kommuner och åtta landsting och regioner. Vi är ledande inom vård- och omsorg i Sverige, säger Leif Sunesson.
Det innebär betydande volymer.
Hur många jobb ger sådana här avtal att tillhandahålla och tvätta arbetskläder?
– Det som händer när vi vinner kontrakt det är att vi först gör en grov planering hur vi ska hantera det. Vi har olika kapacitet på olika delar i fabriken. Det är först när vi kört igång som vi verkligen ser var vi får anställningsbehovet. Inledningsvis försöker man hantera det genom att ta in temporär personal, säger Leif Sunesson.
Beroende på vad det är för typ av plagg så får det olika belastningar i olika delar av produktionen. Det spelar också in vilken dag som kunden vill att just deras tvätt ska hämtas och levereras.
– Därför kan vi inte direkt när vi tecknar kontraktet säga att det ger så här många arbetstillfällen, säger Leif Sunesson och fortsätter:
– Om vi tittar på tvätteriet i Boden i dag så är det 55 anställda och vi producerar ungefär elva ton tvätt om dagen. Med Piteå och Boden kommer vi att tillföra ett ton till per dag. Det kommer att få en direkt påverkan.
Mer än så kan de inte säga i dagsläget.
– Däremot säkrar det upp de arbetstillfällen vi har idag. Därför är vi extremt glada att vi får in nya kunder. Den plaggkund vi har sedan tidigare i Norrbotten är Älvsbyns kommun.
Kommer det att underlätta för er att man i Boden samlokaliserar hemsjukvård och hemtjänstgrupper på före detta Sandenskolan?
– Det kan ju förenkla logistiken av leveranser härifrån om man har det samordnat på ett ställe och utgår därifrån, säger Daniel Hultin.
Leif Sunesson säger att distributionen är en viktig del i servicen. Textilia har sju enheter runt om i landet. Norrbotten är den största regionen.
– Boden är också den enhet som är störst och duktigast på hotell, så vi har många hotell och restauranger som kunder.
Även Försvarsmakten är en stor kund, inflikar Daniel Hultin och tillägger att Textilia tvättar åt dem även på andra ställen i landet.
De visar runt på anläggningen och berättar hur flödet ser ut. Vidar Traustason är en av trotjänarna och har jobbat där omkring 18 år.
– Det är bra arbetskamrater och jag är nöjd. När jag kom in här första gången var jag lite vilsen, men efter ett halvår-ett år då är vi som en familj. Vi hjälps åt. Kommer det in någon ny visar man hur det går till. Man måste hjälpas åt annars går det inte. Vi jobbar tillsammans och vill att det ska gå bra för företaget.
Daniel Hultin är ny jämfört med Vidar. Han började som platschef för ett år sedan.
– När jag kom hit blev jag positivt överraskad av stämningen.
När vi kommer mot slutet av kedjan i processen så visar Leif Sunesson hur ett plagg kan förstöras av att man glömt pennor i en ficka.
– Bläckpennor är det största problemet. I värsta fall kan en enda penna förstöra en hel tvätt värd 25 000 kronor.
De har även hittat andra kvarglömda saker.
– Vi hittar omkring tre-fem fjärrkontroller i veckan. Vi hittar allt möjligt, men nycklar och mobiltelefoner är vanligast, säger Daniel Hultin.
Region Nord har en egen rutin så det mesta kommer tillbaka till rätt ägare. Andra föremål som inte kommer från regionen tas omhand och ligger kvar hos Textilia i Boden tre månader. Därefter skickas det till polisens hittegods.