Sofie Andersson är tillsammans med Mirjam Jaakola ledare för "Powergirls" som är en del i ett ABF-projekt som finansieras av Allmänna arvsfonden, Norrbottens läns landsting och Attention (intresseorganisation för personer med neuro-
psykiatriska funktionshinder).
Powergirls består av unga kvinnor som själva har diagnosen adhd och decembernumret av deras tidning ägnas delvis åt adhd ur kvinnoperspektiv.
- Vi hoppas med tidningen att kunna ge kunskap, underhålla, mana till eftertanke och kanske locka fram ett skratt, säger Sofie Andersson.
Tar upp läkemedel
Hon hoppas framförallt att tidningen ska slå hål på fördomar kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Decembernumret tar bland annat upp rätten till en utredning och diagnos, bra hjälpmedel, läkemedel, poesi, en frågelek om adhd och en krönika av Sofie Andersson och Miriam Jaakola.
Alla kategorier
De skriver bland annat:
"Vi är i dag stolta över våra diagnoser och har lärt oss hur vi fungerar, vad man ska undvika och hur vi får fram våra starka sidor. Vi
är yrkeschaufförer, föreläsare, djurvårdare, läkare, författare, musiker, konstnärer, lärare och chefer. Visst, det finns de som hamnat snett i livet, men hade de personerna fått hjälp från början hade det inte behövt bli så."
En frågelek
Sista frågan i frågeleken om adhd lyder: Hur märker man att någon har adhd?
Svarsalternativen är:
4 man ser det via ett blodprov,
4 personen är alltid dum och elak,
4 gillar Allsång på Skansen,
4 impulsiv, koncentrationssvårigheter, inlärningssvårigheter och dålig tidsuppfattning.
Sista alternativet är förstås det rätta svaret. Men fördomar gör att många personer med adhd får höra att de alltid är dumma och elaka.