Ny reform upprör
I Boden samverkar LO, Lärarförbundet och SKTF i protest mot den nya sjukskrivningsreformen.- Den straffar de sjuka, i stället för att fokusera på att få tillbaka människor i arbete, säger Annika Samuelsson, Lärarförbundet.
Foto:
Den som blir sjukskriven och inte kan utföra sitt ordinarie jobba kan omplaceras tillfälligt mellan 1-90 dagar.
- Är man sjuk har man tillräckligt med sjukdomen. Att då tvingas lära sig nya arbetsuppgifter medför bara stress, framför allt om man har en stressrelaterad sjukdom, säger Laila Kohkoinen, SKTF.
Omplaceras permanent
Annika Samuelsson tillägger att det slår över hela arbetsmarknaden mot alla yrkesgrupper.
I stället för att ge så bra förutsättningar som möjligt för att slippa vara sjukskriven längre anser Laila Kohkoinen, att den nya reformen inte ger förutsättningar till rehabilitering, tvärtom.
Från dag 91-180 kan man omplaceras permanent till ett lämpligt arbete. Om arbetsgivaren inte kan erbjuda ett annat jobb måste man söka nytt arbeta på arbetsmarknaden i hela Sverige.
Behörighetskrav
Annika Samuelsson poängterar att trots att kommunen är en stor arbetsgivare, så tillhör förvaltningarna vitt skilda verksamhetsområden.
- Det finns behörighetskrav och man kan inte flytta personal hur som helt. Steget är kort till att stå utan jobb. Och ser man på den regionalpolitiksa effekten kan många människor från norra Sverige tvingas att flytta, eftersom utbudet på arbetsmarknaden här inte är lika stort.
Dag 364 blir det tungt, påpekar hon. Den som blir sjukskriven mer än 365 dagar får inte längre sjukpenning, utan får vända sig till kommunen för försörjningsstöd. Dessutom upphör den tidsbegränsade sjukersättningen.
- Om man tittar historiskt så har människor kämpat för sitt levebröd. Nu går vi tillbaka till en tid då människor måste tigga med mössan i handen, säger Laila Kohkoinen.
Per Nilsson menar att när den tillfälliga sjukersättningen försvinner kommer många att förlora hoppet om att komma tillbaka. Medlemmarna som är sjuka på grund av arbets- och förslitningsskador drabbas hårt. Det tar tid att komma tillbaka. Men i stället för att arbetsgivaren tar ansvar för rehabilitering lägger den nya reformen ansvaret hos den enskilde, menar han.
Den 3 maj kommer de att finnas på gågatan i Boden för att informera och samla in namn i protest mot den nya sjukskrivningsreformen. Namnlistorna ska skickas till statsminister Reinfeldt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!