Hjälporganisationen har"smygkört" igång matbutiken "Dela" som ska sälja matsvinn i ett garage man hyr på Kårbackenområdet.
I butiken tar man hand om matsvinn och ser till att det kommer till nytta. Det handlar om varor från butiker, tillverkare och grossister. Öqvist säger att man tecknat avtal med Willys i Boden och Luleå och man har pågående diskussioner också med Coop.
De stora volymerna kommer från tillverkare och grossister. "Dela" har även avtal med Norrmejerier, Petterssons Chark och Nyhléns Hugosons samt Polfärskt som distribuerar bröd.
– Att inte maten bara slängs utan svinnet kommer till nytta känns jättebra, säger Öqvist.
I dag hämtas varor tre vardagar i veckan från Boden/Luleå-området med en inköpt kylbil. Norrmejerier hade råkat hälla skogsbärsfil i förpackningar som det står jordgubbsfil på. Butikschefen Annelie Söderlund och diakonen Marita Klingert tog sig en provklunk.
– Det var 800 liter som vi fick. Norrmejerier visste inte om man kunde skänka bort det men det var ok enligt Livsmedelsverket. Vilket vi är tacksam för, säger Öqvist.
Under onsdagen fanns ett trettiotal personer på plats för att handla och sju-åtta volontärer.
– Kunderna som svinnet riktar sig till är personer med lägre inkomster per månad. Även fattigpensionärer kan komma i fråga. Vi kommer också att ansluta medlemmar som faller under våra kriterier för att handla här.
Johan Öqvist blandar runt lottnummer som varje kund fått och sedan ropas dragna nummer upp. Det är bara tillåtet ta en viss mängd varor så det ska räcka till fler.
– Ibland har folk köat två timmar före öppnandet och alltid kommit först. På så här sätt minskar vi att det uppstår kaos och bråk. Finns det mycket varor får man ta mer än en vara. Annars försöker vi hålla oss till en vara per kund. Priserna ska motsvara en tredjedel av ordinarie butikspris.
Det fanns för dagen en välfylld charkkyl, mycket bröd, fil, några påsar mjöl och lite grönsaker. Utmaningen är att nå ut till personer som behöver det mest.
– Många vill oftast inte skylta med att de har det fattigt och inte har råd med mat, säger Öqvist.
Tanken är att försäljningen ska bekosta butiksverksamheten.
– Vi har anställt en butikschef på 75 procent. I övrigt bemannas affären av volontärer.