Ny garnisonsplan för Boden

BODEN. Bodens Garnison har fått en ny garnisonsplan för tre år framåt. Den visar bland annat att Försvarsmakten vill återta Trångforsområdet för framtida bruk.

Foto:

BODEN2008-06-24 06:00
Försvarsbeslutet 2000 och 2004 innebar för Bodens Garnison bland annat att antalet värnpliktiga minskade i förhållande till garnisonens kapacitet. De gamla utbildningsförbanden MekB 19, A 8, LV 7, Ing 3 och S 3 lades ned och verksamheten samlades under ett förband - I 19.
- Det har skett en omfattande omstrukturering av försvaret från invasionsförsvar till insatsförsvar med betydligt färre värnpliktiga.
Underskott på sängplatser
- Garnisonsplanen ska vara flexibel. Därför redovisas alternativa scenarier, med minskning eller ökning av verksamheten för att skapa planmässig beredskap att tillgodose behoven om de faktiskt blir verklighet, säger Tage Isaksson.
Han konstaterar att i Boden finns ett nybyggnadsbehov på drygt 2 000 kvadratmeter utbildningshallar för fordon och av förråd inom stridsfordonsområdet i viss omfattning.
- Ser man på förläggning så har vi ett underskott på 160 sängplatser. Det skulle kunna åtgärdats genom att placera ut mobila förläggningsmoduler vid behov. Det finns också ett underskott 100 platser i soldaternas matsal och köket har en underkapacitet men det ska inte åtgärdas. Soldaterna äter i omgångar så löser det platsbristen, säger Tage Isaksson.
Fortfarande finns sjukhuset kvar på före detta A 8-området och kan flyttas till I 19/A 9-områdena om det blir lokaler lediga.
- Även NBG- Nordic Battle Group är stationerad på samma område eftersom de i dag inte ryms på I 19, säger Tage Isaksson.
Däremot tycker han att man uppnått en balans genom att effektivisera nyttjandet av administrativa lokaler från 33 till 30 kvadratmeter per arbetsplats.
- Underskottet på kontorsplatser på garnisonsområdet har åtgärdats med att hyra kontorslokaler på gamla sjukhusområdet av landstinget, säger Tage Isaksson.
I garnisonsplan står även att Trångfors ( före detta tygstation) har återtagits och avsätts för framtida verksamhet. Ser man på skjutfält så anses det önskvärt att skapa en ny förbindelse för stridsfordon från norra delen av Södra skjutfältet till Hedens före detta flygfält genom inköp av mark. Ambitionen är att sammanbinda skjutfältet med Kusträsks skjutfält via Hedens övningsområde. Norra halvan av Pagla-området avsätts som utvecklingsområde för garnisonens övningsverksamhet.
- Allmänhetens genomfartstrafik genom norra delen av området förhindras genom lämpliga avstängningar. Syftet är att möjliggöra passage genom Pagla för stridsfordon till och från Kusträsk, säger Isaksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om