En ny form av butik är på väg till länet

Hjälporganisationen Hela människan Ria oasen tänker starta en "social supermarket" i Boden. Där ska man sälja matsvinn som annars kastas.

Hjälporganisationen Hela människan har i dag flera så kallade sociala matbutiker runt om i Sverige.

Hjälporganisationen Hela människan har i dag flera så kallade sociala matbutiker runt om i Sverige.

Foto: Privat

Boden2021-10-16 12:32

Johan Öqvist är ny verksamhetsledare på hjälporganisationen Hela människan som i Boden mest är känt under namnet Ria oasen. De har flyttat sin verksamhet till Johanneskyrkans lokaler där de nu är en plats dit människor som upplever ett utanförskap kan komma för att, bland annat, få mat och gemenskap.

Nu är de också i färd med att starta upp en så kallad social supermarket.

– Vi hoppas att vi snart ska hitta en lokal som ligger centralt för många av de vi vill nå har inte bil så det är en stor fördel om de kan ta sig dit med cykel eller till fots när de vill handla, säger han.

I en social supermarket tar man hand om matsvinn och ser till att det kommer till nytta. Det handlar om varor från butiker, tillverkare och grossister.

Han säger att de stora livsmedelskedjorna har gett positiva signaler.

– Ica, Coop och Lidl som vi har här i Boden vet ju om att de har ett matsvinn och gör ju också allt för att få ned det men de får slänga en hel del ändå. Att då kunna medverka till att maten i stället kan komma till nytta, det tror jag att branschen generellt har en god inställning till, säger han.

Efter en stunds fundering tillägger han: 

– Varje större butik har ju bake off och det anses som gammalt dagen efter. Det är inte färskt. Vilket är fullständigt galet. Där har man en sak. Sedan har man annat som får kort datum. Kaffepaket som tappar vakuumtrycket är ju inte dåligt men det går ju inte att sälja, berättar han.

På distributionscentralerna uppstår även där varor där det rekommenderade bäst före-datum har passerats. Där kan man kanske ha en hel lastpall med till exempel frukostflingor.

– När jag besökte Räddningsmissionens butik i Jönköping skulle man få in tre lastpallar med blöjor. Jag hade inte en aning om att blöjor kunde bli för gamla, säger han.

Blir det pengar över går den in i annan hjälpverksamhet.

– Förutom att man bidrar till att minska matfattigdomen så skapar man ju också förutsättningar för de här människorna att kunna ta hand om sig själva, säger han.

Sedan fortsätter han:

– Vi har en stor matfattigdom i Sverige. De som har det sämst äter sämst. De har inte pengar till mat och när man äter så äter man undermåligt.

Det är första affären av det här slaget i Norrbotten. Och Johan Öqvist hoppas att verksamheten ska kunna vara i gång under våren 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!