Nu ska rovdjursutredningen upp på regeringens bord

På sametingets sista dag togs beslutet att utredningen "Toleransnivåer för rovdjursförekomst för rennäringen" snabbt ska lämnas in till regeringen.- Det känns jättebra, eftersom beslutet togs av ett enhälligt plenum, säger ordförande Stefan Mikaelsson.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson.                              FOTO: Lena Leffler

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2012-02-23 20:57

Sametingets styrelse som ville bereda ytterligare fick backa i sitt förslag till beslut vad gäller rapporten eftersom det lades fram ett motförslag av Britt Sparrock från Samelandspartiet.

Hon ville inte vänta utan tyckte att Sametinget snarast möjligt skulle skicka in rapporten till regeringen.

Förstärkt rättighet
Till rapporten antogs även ett tillägg från Ingrid Inga, Samelandspartiet, som förstärker samebyarnas rätt att vara med när rovdjursinventeringar görs på samebynivå.

Ger tyngd
- Enigheten i ett folkvalt organ ger mer tyngd och stärker förslaget. Styrelsen kommer också genom beslutet ändå få lägga sista handen. Det finns saker som behöver kompletteras och förbättras och det får vi möjlighet att göra. Det finns i dag en stor osäkerhet i att vänta och det viktiga är att materialet redan i dag håller den höga standard som behövs, säger Stefan Mikaelsson.

En ledamot i sametinget tyckte, enligt Stefan Mikaelsson, att det är för mycket att acceptera att 14 000 renar blir rovdjursmat eller maxtoleransnivån i rapporten.

- I dag ligger vi redan på 80 procent mer i rovdjursskador så då är förslaget inte så dåligt, säger Stefan Mikaelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om