Nu ska Norges sak bli vår

Norges sak är också vår. I alla fall i Bodens försvarsmuseum under våren.- Urvalet av utställningar speglar olika slags norsk-svensk samverkan under kriget, säger chefen, Annakarin Rönnbäck.

BODEN2009-02-05 00:18
Utställningen "Norges sak är också vår!", ett uttryck som myntades av den svenska lottakåren, invigs den 22 februari av journalisten Anders Johansson. Utställningen består av bilder från hans bok "Den glömda armén" på 30 okända svenska män och en kvinna som porträtteras på olika sätt.
Inte särskilt känt
- Svenskarna var antingen beordrade eller så ställde de upp frivilligt under andra världskriget och hade olika betydelse för motståndskampen i det ockuperade Norge. Till skillnad från det svenska engagemanget
i Finland så är inte det svenskt-norska samarbetet speciellt känt, säger Annakarin Rönnbäck.
Den 5 april invigs Bodens museums egen producerade utställning "De som stred" vilket handlar om Västerbottens regemente under finska kriget 1808-1809. Museianställde Thorbjörn Wikström ansvarar för utställningen där besökarna får följa soldater och officerare från Västerbottens regemente.
200-årsjubileum
- I år är också märkesåret, eller 200-årsjubileumet sedan Sverige och Finland gick skilda vägar och vår historia separerades. Finland fick sedan ett antal år av rysk överhöghet och blev sedan självständigt i mitten av 1900-talet, säger Wikström.
Utställningen lyfter också fram Västerbottensregementet, för i Norrbotten fanns inget utan ingick i grannlänets.
- Bodens försvarsmuseum har lånat föremål och uniformer från armémuseet i Stockholm för att spegla regementets historia och officerarnas öden. Det är allt från stora segrar, förluster, fångenskap i Ryssland till sjukdomar och svält, säger Thorbjörn Wikström.
Intresset finns
Han tror att krigshistoria kan locka folk. Den 19 april kommer också den kända militärhistorikern Martin Hårdstedt med föreläsningen att "förklara och förstå den finska vinterkriget".
- För 200 år sedan var också sista gången det var krig på svenskt terroritorium i vår region. Det skrivs ju också många böcker och pratas mycket i radio och tv om det politiska spelet som ledde fram till rikets delning, säger Wikström.
Andra aktuella föreläsare är Lars Gyllenhaal från Rosvik och Rolf Bergström och Kjell Ågren som var för sig ska prata om allt från elitförband under andra världskriget, flyget i Boden till Boden Radio mellan 1914-1975.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om