Nu ska den framtida skolan utformas

Förskoleutredningen är klar. Nu är det skolans tur. Det behövs en ny skola i centralt läge och man ska utreda om det ska finnas en enda högstadieskola i Bodens kommun.

INRIKTNINGEN. Kommunen har lagt ned flera skolor i centrum; Lundagårdsskolan, Parkskolan, Centralskolan och Sandenskolan. "Inriktning är att vi behöver en till skola i centrum", säger Magnus Åkerlund, skolchef.

INRIKTNINGEN. Kommunen har lagt ned flera skolor i centrum; Lundagårdsskolan, Parkskolan, Centralskolan och Sandenskolan. "Inriktning är att vi behöver en till skola i centrum", säger Magnus Åkerlund, skolchef.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-05-07 20:29

Boden växer.

– Vi är 28 000 och är på väg mot 30 000. Vi utgår från det, befolkningsprognoser och var vi kommer att behöva bygga ut, säger Magnus Åkerlund, skolchef.

Utredningen som ska vara klar under året ska föreslå en plan som ska ge långsiktiga förutsättningar att bibehålla och utveckla en väl fungerande grundskola i kommunen utifrån inkludering, integration och socioekonomiska faktorer.

– Det här är mycket väsentligt både när det gäller förskolans och skolans utredning. När vi bygger staden är det jätteviktigt att vi verkligen planerar för att förebygga segregation. Vi vet utifrån forskningen att det är den viktigaste faktor att vi har blandade miljöer för att lyckas, säger Magnus Åkerlund.

Utredningen ska föreslå en lokalstruktur för grundskolan, särskolan och fritidshemmen.

– I samband med många skolnedläggningar på 2000-talet fick fritidshemmen stryka på foten ganska rejält. Vi har väldig brist på lokaler när det gäller fritidshemmen på våra skolor, tillägger skolchefen.

Dessutom ska man utreda förutsättningarna för en ny F-6 skola i centrala delarna av Boden och konsekvenserna av att ha en enda 7-9 skola i Bodens kommun.

Men det blir ingen F-9 skola?

– Det ingår ändå i utredningen för det beror på hur man placerar skolorna och hur man tänker sig byggnaderna. Så det finns med som en parameter, säger Magnus Åkerlund, som tycker det är bra med långsiktig planering.

– Då håller det över tid. Sedan får man göra justeringar under resans gång.

I förändringsarbetet ingår även att förbättra utemiljöerna både på skolor och förskolor.

– Vi har eftersatta utemiljöer. Utifrån det uppdrag vi har är det inte det mest optimala att ha gungor ur ett pedagogiskt perspektiv, utan det är att bygga för lärande miljöer även utomhus. Till exempel kan man göra en koja kopplat till matematik, en mattekoja, som man kan använda i leken.

Som ett teknikens hus, typ?

– Ja, åt det hållet, att bygga en totempåle som samtidigt är ett solur. Möjligheterna finns, men det är framför allt för de yngre barnen, säger Magnus Åkerlund.

Han ser gärna att man går från standardmodulerna som finns, dels är de jättedyra, dels är de inte så pedagogiska alla gånger.

– Avigsidan är att man måste få dem vi producerar själva godkända. Det finns inte alltid på marknaden det vi vill ha, men det här är nytt sätt att jobba. Vi som pedagoger behöver förändra vårt arbetssätt och tänka på hur vi använder utemiljön, som ett rum för lärande. Där har förskolan kommit längre och det är ett steg till att ta för grundskolan.

På en 7-9 skola blir det dock på ett helt annat tänk. Där är utevistelse kopplad till olika aktiviteter. Det finns bland annat önskemål om parkour, motorikbana och utegym. Skolchefen vill att det ska vara en inbjudande miljö som stimulerar till daglig rörelse.

Magnus Åkerlund önskar också att Hushållningssällskapet ska jobba med odling på skolorna.

– De har inte gjort det med någon annan kommun, utan skulle vilja göra det med Boden och hitta modeller för det. Det finns även en tanke att Hushållningssällskapet ska göra det på gymnasieskolan i närheten av restaurangprogrammet och restaurang Viljan. Där skulle man kunna odla på innergårdarna, men det är idéer och tankar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!