Nu ska biogasen i norr hamna på Sverigekartan

Tummen upp för nätverket Biogas Norr. Nu ska äntligen norra Sverige hamna på biogaskartan.- Nätverket ska initiera och driva samverkansprojekt för att utveckla biogasen i Norrland, säger Mikael Brändström, BioFuel Region.

Glada miner var det på Nils Olov Lindfors, LRF Norrbotten, Roger Boman, Bodens kommun och Mikael Brändström, BioFuel Region. " Vi tror alla mycket på biogasen med dess utvecklingsmöjligheter. Därför behövs ett nätverk för att synliggöra och arbeta med biogasprojekten i norr". FOTO: Lena Leffler

Glada miner var det på Nils Olov Lindfors, LRF Norrbotten, Roger Boman, Bodens kommun och Mikael Brändström, BioFuel Region. " Vi tror alla mycket på biogasen med dess utvecklingsmöjligheter. Därför behövs ett nätverk för att synliggöra och arbeta med biogasprojekten i norr". FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-02-25 06:00

Under två dagar är Bodens kommun värd för ett seminarium om biogas. Boden har i dag landets nordligaste tankstation och anläggning för att producera biogas för fordon. Kommunen vill också tiodubbla biogasproduktionen vid Bodsvedjans biogasanläggning med matavfall från kringliggande kommuner.
Ökad efterfrågan
Många experter räknar också med en snabb ökad efterfrågan på biogas kommande år. Biogas är i dag det bästa fordonsbränslet på marknaden med 85 procent lägre klimatpåverkan än bensin.
- LRF jobbar bredare i dag och vill lyfta fram goda exempel. Det finns också ett 30-procentigt riktat stöd för biogassatsningar. Jag tycker det är väldigt roligt att Bodens kommun visar framfötterna vad gäller biogas. Det är det mest miljövänliga bränslet, säger föreläsaren Nils-Olov Lindfors, LRF-ordförande i länet.
- Bodens utökade satsning ligger helt rätt i tiden. Bara under 2009 har Boden faktiskt sparat 2,5 miljoner för att vi har biogasen, säger Roger Boman, tekniska utskottets ordförande.
Välkomnar nätverket
Boman var en av sextiotalet medverkande på seminariet som fick vara med vid bildandet av Biogas Norr. Ett nätverk som många välkomnar. Mikael Brändström, från intresseföreningen BioFuel Region som jobbar med biodrivmedel i norra Sverige finns med i nätverket. I dag finns bara biogasverksamhet i Östersund, Skellefteå, Sundsvall och Boden. I nätverket finns tretton kommuner med, fem företag och några regionala aktörer, Västernorrlands landsting och LRF.
- BioFuel Region håller i nätverket under 2010 som ska jobba för en regional samverkan med biogas i Jämtland, Västernorrland, Norr- och Västerbotten, säger Mikael Brändström.
Nätverket Biogas Norr ska också skapa en gemensam informationsplattform för spridning av biogas.
Tre starka ben
- Målet är att få mer produktion liksom fler och bättre tankställen i norra sverige. Helt enkelt att placera norra Sverige på biogaskartan, säger Mikael Brändström, BioFuel Region.
Budgeten för nätverket ligger på en miljon kronor, då är den externa finansieringen inräknad. Kommunerna betalar 1 krona till 1:50 per kommuninnevånare och för LRF och företagen är det en varierande skala på mellan 5 000 och 50 000 kronor.
- Biogasfrågan vilar på tre starka ben. Dels kommunerna genom det organiska avfallet, lantbruket där det är kopplat till gödslet och slutligen industrin. Domsjöfabriker i Örnsköldsvik står för norra Europas största biogasproduktion, säger Mikael Brändström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om