Nu röjs det i dödens järnvägskorsning

På måndagen inledde BDX på uppdrag av Trafikverket röjningsarbetet vid den obevakade järnvägsövergången i Granberget.

Carin Drugge frågar Peter Strand på BDX hur mycket de ska röja. När han svarar, att de ska röja fram till kurvan på sträckan mot Boden och 400 meter åt andra hållet samt på båda sidorna av viltstängslet blir hon glad och gör tummarna upp.

Carin Drugge frågar Peter Strand på BDX hur mycket de ska röja. När han svarar, att de ska röja fram till kurvan på sträckan mot Boden och 400 meter åt andra hållet samt på båda sidorna av viltstängslet blir hon glad och gör tummarna upp.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-06-30 18:30

Stefan och Rose-Marie Gabrielssons bil blev i fjol påkörd av 11-tåget på den obevakade övergången. De avled till följd av olyckan.

De var inte de första som föll offer i korsningen. 1982 dog Mats Lundhs pappa på samma sätt. Fadern körde efter tågtabellen, men det kom ett extratåg.

Enligt Trafikverkets utredningen var det flera samverkande faktorer som bidrog till olyckan i höstas.

För att erhålla god sikt över järnvägen på avstånd krävs, enligt Trafikverkets utredare, omfattande röjning av buskar och träd på samtliga sidor av plankorsningen.

På uppdrag av verket röjer nu BDX intill spåret.

Carin Drugge bor intill. Familjen var hemma när dödsolyckan inträffade. Hon berättar att smällen var fruktansvärd når tåget träffade bilen.

– Man sänder Stefan och Rose-Marie en tanke, det var så onödigt.

Carin upplever att de ibland måste ringa till Trafikverket och påtala att sikten är dålig, fast hon anser att de borde kontrollera det själva.

– Man är skyldig att ringa, men att hålla koll tillhör den allmänna servicen som är deras uppgift.

Hon tycker, att de borde röja upp ordentlig när de väl är på plats. Även om Trafikverket säkert följer regelverk och har sina restriktioner, så menar hon att de borde ta till extra i förebyggande syfte.

– I fjol när de var hit och röjde upplevde vi att de kom och for. Man såg inte att de hade röjt. Vi hoppas nu att de röjer en längre sträcka ända till kurvan, säger Carin Drugge.

Hon förklarar, att det är en helt annan sak att sitta i bilen än att stå vid kornsingen och titta. Sikten är mycket sämre när man sitter ned.

Sedan den senaste dödsolyckan upplever hon att 11-tåget tutar och saktar in.

– Så visst har den satt sina spår.

Hon pratar med dem som röjer och när Peter Strand på BDX förklarar att de ska röja vid spåret fram till kurvan mot bodenhållet och 400 meter längs spåret åt andra hållet samt på bägge sidor viltstängslet blir hon jätteglad.

Staffan Ökvist, chef underhåll distrikt Nord på Trafikverket, uppger att de den 12 juni utförde en säkerhetsbesiktning på aktuell plankorsning.

– Då konstaterade vi att den uppfyller regelverket, men vi såg också att slyet som är där håller på att växa till sig ganska rejält. Därför fattade vi beslutet att göra en extra röjning proaktivt.

I förebyggande syfte?

– Ja, det var godkänt den 12 juni, men det går fort så har det vuxit för mycket. Så nu gör vi en extra röjning, säger Ökvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!