Lokalerna på Industrigatan som tidigare användes av Samhall har genomgått en större renovering och ombyggnation för att kunna fungera som veterinärklinik. Nya innerväggar har rests och gamla väggar har fått ny färg. För ägarna Tina Hedman, legitimerad djursjukskötare, och Veronika Orell Vikström, veterinär, är det bråda dagar.
På måndag öppnar man dörrarna för allmänheten och bokningskalendern har redan börjat fyllas, berättar Tina.
– Vi har öppet för bokning via vår webbsida så våra första kunder kommer under eftermiddagen. Vi har jättemycket pappersarbete som vi också måste hinna bli klara med och på måndag kommer även sköterskan som vi har anställt.
– Från mitten av februari har vi även provanställt en nyutexaminerad veterinär, tillägger hon.
Tina kan inte låta bli att skratta åt att det händer så mycket i livet just nu. Känslan av stress finns där men känslan av förväntan och glädje är större.
Den nya veterinärkliniken som fått namnet Veterinärboden är en fullt utrustad smådjursklinik. Tanken var från början att företaget skulle ha sitt säte Luleå, men mängden befintliga kliniker och de höga lokalhyrorna gjorde att valet föll på Boden.
– I stort sett kommer vi att kunna erbjuda våra kunder allt utom stationär vård, vård där man behöver ligga inne och det krävs kontroll dygnet runt. När vi blivit fler anställda så är tanken också att vi ska ha ambulerande verksamhet, säger Tina.
För ägarna av Veterinärboden kommer det vara viktigt att personalen ska trivas på jobbet och även orka med sina egna djur på fritiden. Något som kräver förberedelser och bra planering.
Vad känner du är det bästa med ditt jobbet?
– Ingen dag är den andra lik och när man tycker om djur så är det ju fantastiskt att få jobba med djur. Och sedan alla olika djurägare som man får träffa givetvis.
Vilka händelser sticker ut?
– Kejsarsnitt är ju alltid roliga, när man får hjälpa fram massa gulliga valpar eller kattungar. Alla är glada och det är så positivt. Eller om det kommer in en patient som ätit en strumpa eller 15 stenar och ligger halvdöda och man opererar och så blir de bra igen och kan åka hem.
Även om det finns mycket glädje i jobbet så ingår även sorgen i yrket. När man måste meddela djurägaren att det inte går att rädda hens bästa vän.
– En del vill bara få det gjort och gå vidare medan andra kan gråta i timmar och vara helt förtvivlade. Och det måste man också få vara.