Det har inte gjorts något på jättelänge avseende saneringsfrågan. Det är sedan tidigare känt att området är kraftigt förorenat och det läcker ut arsenik och kreosot. Risk för människa och miljö bedöms som mycket stor. Förutsättningarna för spridning bedöms från måttliga till stora. Dock är risken för att närliggande områden förorenas stor.
Vad utredningen ska omfatta finns också med i nämndsbeslutet. Utredningen ska omfatta undersökning och kartläggning av spridning och
spridningsförutsättningar av föroreningar från Bodensågens
verksamhetsområde via grundvatten och ledningssystem för VA och
fjärrvärme. Men även provtagning och analys av föroreningar i grundvatten i befintliga
grundvattenrör ska ske. Planen för utredningen/undersökningen ska lämnas in till miljö- och
byggnämnden senast tre månader efter det att nämndsbeslutet den 7 november vunnit laga kraft.
Utredning får inte heller påbörjas innan nämnden har godkänt planen.
Resultat från utredningen ska också redovisas till miljö- och byggnämnden
senast nio månader efter det att nämnden har godkänt planen.
För handläggningen av ärendet tar miljö- och byggnämnden också ut en avgift enligt
taxa fastställd av kommunfullmäktige i Bodens kommun.
Beslutet, som tas med stöd av miljöbalken kan Bodensågen dock överklaga till länsstyrelsen. Av miljöbalken framgår att den som bedriver eller har bedrivit en verksamhet eller vidtagit en åtgärd som har bidragit till en föroreningsskada eller allvarlig miljöskada är ansvarig för det avhjälpande som ska ske. Bodensågen har tidigare sagt i ett yttrande att de ser att utredningen som beslutats om ska vara tydligt specificerad. Det är just därför som nämnden utformat föreläggandet så att Bodensågen först ska ta fram och redovisa en plan för utredningen/undersökningen som nämnden ska godkänna innan utredningen påbörjas.
Bodensågens föroreningar har tidigare varit just ett fall för länsstyrelsen, som nu lämnat tillbaka ansvaret till kommunen. Länsstyrelsen kan dock få tillbaka ärendet om Bodensågen överklagar sitt utredningsansvar.