Vi har tidigare skrivit om ärendet. Både länsstyrelsen och Naturvårdsverket har haft synpunkter på miljövillkoren för kraftvärmeverkets äldsta avfallspanna. Det har varit en lång rättsprocess för ägaren Bodens Energi och har att göra med det nya miljötillståndet för hela anläggningen som krävdes efter att kraftvärmepanna 18 byggdes. Pannan kostade 800 miljoner kronor att bygga och togs i drift under september 2019.
– Vi fick då två år på oss att arbeta med vissa utsläppsvärden på vår äldsta panna 14. Viktigt att poängtera är att vår äldsta panna fick strängare utsläppskrav än våra övriga och nyare pannor. Vi genomförde en rad åtgärder och kunde bevisa att pannan uppfyllde de nya villkoren och skickade in uppgifterna till mark- och miljödomstolen som godkände det och beviljade oss tillstånd. Det beslutet blev överklagat av Naturvårdsverket, säger Hans Stålnacke, vd för Bodens Energi.
Då hamnade ärendet i mark- och miljööverdomstolen.
– Där tog det också lång tid. Jag kan säga att överdomstolen dömde oavgjort eller 1-1. Vi får fortsätta att energiomvandla avfall i panna 14 så där vann Bodens Energi. Däremot fick Naturvårdsverket igenom kravet att vi måste installera en ny mätutrustning som mäter dioxiner och furaner kontinuerligt.
– Det tyckte vi var fel eftersom det inte finns någon Svensk- eller Europeisk standard för den typen av utrustning. Det är extremt låga värden man pratar om. Mätfelen i utrustningen som finns på marknaden idag är större än de gränsvärden vi ska uppfylla vilket bekräftats av Professorn i miljöteknik, Stellan Marklund. Därför överklagade vi domen till högsta instans som är HD, högsta domstolen.
Högsta domstolen beslutade nyligen att inte ta upp målet för överprövning. Så domen i underliggande instans eller mark- och miljööverdomstolen gäller.
– Det var väl i och för sig ganska väntat eftersom HD bara tar upp ärenden om domen blir prejudicerande. Att vi kan bevisa att miljöbalken innehåller felaktigheter. Nu kommer vi inte längre, men vi är nöjda med att vi fortsättningsvis får energiomvandla avfall i Panna14.
Så när kommer ni att installera utrustningen som Naturvårdsverket kräver?
– Den ska installeras senast 24 månader från att domen ägt laga kraft, säger Stålnacke.