Nu är han blodgivare 100 gånger om

I torsdags var en speciell jubileumsdag för Lars Malmquist i Boden. - Det var 100:e gången jag lämnar blod på blodgivningsenheten i Boden.

Foto:

BODEN2012-01-27 16:08

Enheten för att lämna blod är belägen längst in på Björknäs vårdcentral där det jobbar fem anställda. Lars Malmquist, 57, som jobbar åt rikspolisstyrelsen har varit trogen som blodgivare
i 28 år.

"Tycker det är viktigt"
- När min äldste son föddes för 36 år sedan behövde han en blodtransfusion. Jag såg att det fanns ett behov och började därför lämna blod för jag tycker det är viktigt.

Det första han får göra innan tappningen börjar är att fylla i en hälsodeklaration på en dataskräm.

- Man får inte vara sjuk och har man rest till vissa länder som är satt i så kallad karantän är man inte aktuell för att lämna blod.

- Det gällde bland annat när jag varit till Indien. Jag är därför "bara" inne på hundrade gången, fast det borde vara fler så länge som jag hållit på, säger Lars Malmquist.

Stort behov
Rigmor Brännvall, biomedicinsk analytiker, är den som sätter i nålen och tappar Lars på en halv liter blod.

- Det behövs alltid blodgivare. Män lämnar blod fyra gånger per år medan kvinnor får nöja sig med tre gånger. I dag har Boden- och Luleåområdet runt 3 000 blodgivare vilket är hyfsat bra.

- Det som drar ned siffrorna är att äldre människor faller bort och vissa tatuerar sig eller reser så man kan då bara kan lämna två gånger per år. Vi har dock haft ganska bra med nyrekryteringar vilket känns bra, säger Rigmor Brännvall.

Tolv minuter
Efter blodtappningen som tog tolv minuter får Lars Malmquist sträcka upp armen i luften. Armen plåstras sedan om med ett par varv binda. Han får också trisslotter och järntabletter som tack för sin insats.

- Jag känner mig pigg och tycker att man återhämtar sig ganska snabbt. Jag tycker jag mår bra när jag lämnar blod regelbundet, säger Lars Malmquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om