Hemvärnssoldaterna kallades in för att vara med på Norrbottensbataljonens övning i Boden, en så kallad Särskild övning förband. Övningen pågick under fyra dagar och deltagarna kom från ett insatskompani samt en pionjärpluton.
Det första momentet var färdighetsträning skytte, där soldaterna skulle träffa olika måltavlor. Undertecknad fick testa att skjuta på en måltavla med en AK4, något som var lättare sagt än gjort. Det gällde att ligga så stilla och rakt som möjligt samtidigt som vapnet skulle hållas upp ovanför marken. Efter sjunde försöket blev det träff.
Med vid det första momentet var också Robin Andersson, universitetslektor på Luleå Tekniska Universitet och som i hemvärnet är ställföreträdande gruppchef. Han gick med i Hemvärnet 2008 och har märkt av det ökade intresset sedan Rysslands invasion av Ukraina.
– Jag märkte av det väldigt mycket just när invasionen startade. Många av mina kompisar hade inte gått med i Hemvärnet innan, men som då valde att gå med, säger han.
Finns tanken om Sverige skulle bli attackerat?
– Ja det gör det, det kanske inte är något man öppet pratar om mycket men det genomsyrar organisationen, en vilja att försvara. Och kollar man så är det mycket sånt folk som jobbar här, sjuksköterskor, läkare, poliser och där myndigheterna går som hand i hand, säger han.
Efter lunch var det dags för den andra övningen, stridsutbildning på gruppnivå, med hund. Lotta Romakkaniemi och hunden Solo var med. Deras uppgift var att skydda, bevaka och spana, genom att patrullera och säkerställa om fiender har varit i området och vilken riktning fienden har hunnit ta.
– Det är väldigt roligt och givande att gå med olika typer av hundar, säger Lotta Romakkaniemi.
I hemvärnet är hon hundförare på 121:a insatskompaniet, men till vardags är hon civilekonomstudent och jobbar som ekonom på LKAB. Hon sökte till Hemvärnet för att göra samhällsnytta.
– Det var för att få möjlighet att göra samhällsnytta med min hund och inte bara ha den hemma, utan göra någonting viktigt för samhället. Något som jag alltid har brunnit för, säger hon.
Sedan var det dags att springa i olika riktningar med benämningar som "blixtlås" och "korridorer", där varje soldat skulle förflytta sig åt olika håll. Det krävdes fokus på instruktionerna för att inte råka gå åt fel håll och krocka med en annan soldat!
I slutet av stridsutbildningen övade vi på ”lösgörning i strid”, vilket innebär att springa på led – sist i ledet förflyttar sig längst fram och anmäler ”du är sist” till nästa person, vilket var tungt med all utrustning men som verkligen gav adrenalin.
Så småningom var det dags för det sista momentet, där Pionjärplutonen förberedde sig inför kommande fältarbeten och brobyggnation. Där gällde att ha koll på flera spakar samtidigt, när pallar skulle flyttas med plutonens hjullastare
Att vara med i Hemvärnet var både svårare och roligare än jag föreställde mig det. Även om måltavlan inte sattes på första försöket, eller ifall jag gick åt fel håll under en övning blev det inga sura miner från andra soldater. Istället kom det pepp och tips på hur det kunde förbättras till nästa försök. Känslan var att det finns en fin gemenskap och sammanhållning bland de deltagande.