2023 rapporterade NSD om att byggföretaget Norrläge dömdes i tingsrätten och skulle betala miljonbelopp i skadestånd för "illojala handlingar" mot sin tidigare arbetsgivare Vittjärvshus, för att ha utnyttjat och röjt företagshemlig information när de startade sitt nya företag. Men efter en överklagan togs ärendet upp i Arbetsdomstolen där Norrläge nu friats.
– Det känns så otroligt bra. Det har varit sådan press, inte bara på oss tre utan även på allt från anställda och våra familjer till leverantörer och kunder, det är många som har blivit lättade. Den här processen har pågått i nästan fem år så det är skönt att få ett slut på det här, säger Johan Ekström, delägare och grundare, Norrläge AB.
– Det är det här vi hela tiden har trott på, att vi inte har gjort något fel, säger Gabriel Olsson, delägare och grundare, Norrläge AB
Johan Ekström menar att det är positivt och nödvändigt att det startas nya företag.
– Den stora gröna omställningen pågår både i Boden och Norrbotten just nu, ska vi som befintliga företag jobba mot att nya företag startas eller ska vi tycka att det är bra att det startar nya företag i Norrbotten? Jag förstår att man tycker det är tråkigt om ens anställda startar eget då man både har lagt tid och energi på att lära upp dem men jag tror man måste vara positiv i det och pusha dem istället. Inte tjänar vi någonting på att försöka jaga dem, säger han,
I och med att Norrläge friades i Arbetsdomen behöver de inte betala skadeståndet på 1 655 000 kronor och rättegångskostnaderna till Vittjärvshus, utan det blir istället Vittjärvshus som får betala alla rättegångskostnader.
– Efter tingsrättens dom fick vi låsa in nästan tre miljoner kronor på vårt konto, så att de kommer tillbaka är väldigt positivt för företaget och pengarna kommer gå direkt tillbaka till den dagliga driften. Men sen det här att inte vara stämplad som att man har gjort något fel, att nu vara friad, det tror jag gör väldigt mycket för en, psykologiskt också, säger Johan Ekström.
Rättsprocessen har tagit nästan fem år och påverkat båda bolagen.
– Generellt kan vi säga att vi vann domen men egentligen står bara två förlorare kvar. Vi, som har tappat förtroende under alla dessa år på grund av de här anklagelserna, och dom, som nu får betala för hela kalaset. Ingen är vinnare i det här och det är väldigt sorgligt att det behövde gå så pass långt, säger Johan Ekström.
Vittjärvshus VD Rickard Eriksson är besviken på domen efter att Norrläge först dömdes i Tingsrätten.
– Rent spontant tycker jag det är för jävligt att de har kommit undan med de har gjort mot oss. Det är många timmar man har spenderat på det här helt i onödan och det är tragiskt, säger Rickard Eriksson, VD Vittjärvshus.
Han menar att Vittjärvshus var nära att gå i konkurs hösten 2019.
– Det var total kris, den vintern var vi ytterst nära att stupa efter att de hade tagit med sig kunder och byggprojekt som var värda cirka 20 miljoner. Flera kunder de jobbat med i månader hos oss. På bara några dagar försvann nästan hela vinterns planerade produktion.
Arbetsdomstolen finner inte att Norrläge tagit med sig något material som kan anses som företagshemligheter. De menar inte heller att det är bevisat att Vittjärvshus lidit ekonomisk skada i form av uteblivna kundkontrakt. Många av de kunder som följde med Norrläge var enligt Johan Ekström vänner eller bekanta till honom, som valde att följa med av den anledningen.
Efter händelsen funderar Vittjärvshus på ändra sitt arbetssätt kring sekretessavtal.
– Vi har på riktigt börjat fundera på om vi ska ta fram ett ska ta fram ett sekretessavtal där vi gör tydligt hur våra tjänstemän får handskas med dokument, även om vi sen tidigare alltid har varit noga med genomgången och framförallt, alltid litat på våra anställda säger Rickard Eriksson.
Hur går ni vidare nu efter domen?
– Bästa sättet för att gå vidare är att kämpa på och släppa det här, det som är gjort är gjort så nu kör vi vidare. På det sättet är det skönt att det är över, även om det blev en kalldusch på slutet, säger Rickard Eriksson.