Nordberg fick rätt om bygglov

För 19 månader sedan beviljades Robert Nordberg bygglov för ett hus i Buddbyn som överklagades. I går kom länsstyrelsens beslut som gav honom och Bodens kommun rätt.

Robert Nordberg är frustrerad över de långa handläggningstiderna på länsstyrelsen. FOTO: Pär Bäckström

Robert Nordberg är frustrerad över de långa handläggningstiderna på länsstyrelsen. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

Boden2010-05-29 06:00
När NSD skrev om Nordberg så var det utifrån den långa handläggningstiden från länsstyrelsens sida vid överklagade bygglov.
I oktober 2008 lämnade Robert Nordberg, före detta spelare i Luleå hockey in sin ansökan om bygglov. Han ville bygga ett tvåfamiljshus i Buddbyn och ansökan beviljades av miljö- och byggnämnden i Bodens kommun, men beslutet överklagades. Därefter har ärendet handlagts hos länsstyrelsen fram till gårdagens beslut. De som klagade på Nordbergs beviljade bygglov har bland annat anfört att deras sjöutsikt försämras. En begränsande sjöutsikt för grannar är en olägenhet som ska beaktas vid tillämpningen av plan- och bygglagen. Men en fastighet som inte ligger i direkt anslutning till en sjö får dock tåla mer begränsningar i utsikten över sjön än fastigheter i omedelbar närhet till sjön. Där ska det vara frågan om en betydande olägenhet.
Bodens kommun har i dag rätt att bestämma plananvändningen och om en detaljplan ska upprättas eller inte. Länstyrelsen kan endast ta ställning till om bygglovet ska upphävas eller inte. I detta fall har länsstyrelsen inte ansett detta. Myndigheten anser inte att det klaganden anfört är tillräckliga skäl för ett upphävande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om