Nedräkningen har börjat

Bygget av Enter galleria är det största som hänt i Bodens centrum sedan Medborgarhuset och hotell Bodensia stod klart 1966.I dag är det exakt en månad till invigningen.- Jag är förväntansfull, säger Ingemar Olsson, som äger Bokia.

Foto:

BODEN2009-09-29 06:00
Bokhandeln, som i dag huserar i Centrumhuset, är en av 21 hyresgäster och ligger på övre planet. När NSD går husesyn håller Ingemar Olsson på att rolla en av väggarna. Han och hans medhjälpare har också spacklat och lagt golvet själva.
Ingemar Olsson välkomnar gallerian och tror att den kommer att innebära ett lyft för Boden.
- Gallerian kommer att bli ett nav för handeln. Den blir en ny upplevelse för bodensarna och ett ställe att samlas på. Dessutom är den snygg.
Kulturkafé
Han säger att han är mycket nöjd med Bokias placering. Vägg i vägg har man det ombyggda biblioteket och ett kulturkafé. Även en scen kommer att ligga i närheten.
- Det blir mycket kultur som samlas. Jag tycker konceptet är väldigt bra.
Gallerian är i två plan och har två stora entreér. Dels från gågatan, dels från Kungsgatan.
Kunderna kan ta sig mellan de två planen via en trappa och två rulltrappor.
"Typisk galleria"
- Det är en ganska typisk galleria och man får bra flöde i butikerna. Kul också att så många nya butiker öppnar.
- Jag tycker också att gallerian har lagom stor dimension. Det kommer inte att bli trångt, säger Mikael Svanberg, platschef hos Nåiden bygg.
Gallerian är öppen, ljus och kryddas med en ljusgård högst upp.
Kapp Ahl har hunnit längst av alla butiker. De har redan börjat inreda och kommer - tills Hennes & Mauritz etablerat sig - att ha största butiksytan. Den har man i två plan med en rulltrappa, som förbinder planen med varandra.
Bara en outhyrd butikslokal
Invigningen sker alltså den 29 oktober och den 5-6 oktober är det besiktning. Konturerna av butikerna har sedan länge tagit form, men fortfarande är gallerian till viss del en byggarbetsplats och det tar ännu ett par veckor innan de sista bitarna fallit på plats.
Jörgen Olofsson är projektledare hos Sveafastigheter:
- Jag är väldigt nöjd med att vi är så nära. Jag är också nöjd med resultatet och att vi lyckats så bra med uthyrningen. Trots att vi varit i en lågkonjunktur är det bara en enda butik som inte blivit uthyrd.
Bygget började i maj 2008 och ganska precis ett och ett halvt år senare ska det stå klart. Det har hela tiden skapat nyfikenhet och visst kan bodensarna - precis som Ingemar Olsson säger - vara förväntansfulla.
Hela listan
q q q Här är alla hyresgäster som hittills tecknat hyreskontrakt: Kapp Ahl, H & M, Trudes frisörer, Buketten och lustgården, Parelle, Silver Box, Frisyr, Konditori Opalen, Life, Phone House, Pressbyrån, Turistbyrån, Seeme, Ohlssons tyger, Bokia, Café Co, bankomat (kontanten), Hanséns, Euro Sko och BJ:s Tea and coffee.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om