Naturvårdsverket kräver bättre kontroll av utsläpp

Naturvårdsverket överklagar en dom som avser en av pannorna på Bodens värmeverk där de eldar hushållsavfall. "Vi hävdar att det inte är möjligt att elda den här avfallsfraktionen, utan att man har en tillräcklig kontroll av sina utsläpp", säger Elin Sieurin, Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket överklagar dom i Mark- och miljödomstolen.

Naturvårdsverket överklagar dom i Mark- och miljödomstolen.

Foto: Foto: Maja Suslin / TT

Boden2021-04-27 21:30

Det som har utretts sedan domen i mark- och miljödomstolen 2016 är bland annat vilka bränslen Bodens Energi får elda i panna 14. Bodens Energi har även bland annat utrett utsläppen till luft och vattnen.

Naturvårdsverket har avgränsat sig till luftfrågan.

– Framför allt har vi tittat på vilka bränslen, som vi menar är lämpliga att elda i den här pannan med den tekniska utrustning som finns installerad på pannan, säger Elin Sieurin.

Bodens energi AB vill fortsätta att förbränna det avfall, som kallas blandat kommunalt avfall och som utgörs av hushållssopor. Mark- och miljödomstolen har godkänt det genom dom i mars. Till skillnad från Naturvårdverket tycker domstolen, att den befintliga tekniska utrustningen är tillräcklig.

Varför håller inte ni med?

– Vi menar att regelverket är tydligt. Det är en grundläggande bestämmelse i miljöbalken, att en anläggning som bedriver miljöfarlig verksamhet ska ha bästa möjliga teknik installerad, säger Elin Sieurin.

Hon tillägger, att det även finns ett regelverk inom EU kopplat till bästa tillgängliga teknik.

– Där finns ett antal grundläggande krav, bland annat kopplat till hur luftutsläppen ska kontrolleras. Vi har inte sett förhöjda utsläppshalter under prövotiden, men samtidigt har bolaget inte kontrollerat speciellt långa perioder.

Naturvårdsverket har framför allt tittat på är dioxiner och furaner. EU-direktivet om bästa tillgängliga teknik är även kopplat till att man ska ha en viss kontroll av dioxiner och furaner. Verket bedömer att Bodens Energi inte har det i den aktuella pannan, P 14. 

Därför överklagar de mark- och miljödomstolens dom. I första hand yrkar myndigheten på att Mark- och miljööverdomstolen ändrar den. 

I det fall överdomstolen inte gör det yrkar Naturvårdverket att överdomstolen föreskriver villkor med begränsningsvärden för utsläpp av dioxiner och furaner.

Myndigheten yrkar på att de totala årliga utsläppen inte får överstiga ett visst medelvärde samt att utsläppen ska fastställas efter kontinuerlig långtidsprovtagning. De vill att provtagningen ska genomföras fyra gånger per år, jämt fördelade över året, och gälla två år från det att domen vunnit laga kraft.

Karta: Degerbergsvägen 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!