Under måndagsförmiddagen högtidlighölls Sveriges medlemskap i Nato med en ceremoni i Boden. På plats var infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), landshövding Lotta Finstorp och överste Lars Karlsson, chefen för norra militärregionen. Natoflaggan hissades i Boden och den svenska flaggan hissades utanför Natohögkvarteret i Bryssel.
– Det är fantastiskt att vara i Boden på denna historiska dag när Natoflaggan hissas här vid sidan av den svenska för första gången. Det är även alltid härligt väder på vårvintern i norr, säger Carlson.
Under sitt tal nämnde Carlson det samarbete Sverige länge haft med flera olika Natoländer. Han tog även upp även artikel tre i nordatlantiska fördraget, som går ut på att alla länder var för sig och tillsammans måste ha ett försvar för att stå upp mot ett väpnat angrepp. Detta betyder för Sveriges del en återuppbyggnad av försvaret.
Kommer man som norrbottning uppleva några förändringar?
– Det är självklart så att Norrbotten har ett strategiskt läge ur ett försvarsperspektiv. Det görs mycket stora satsningar här i norr. Det kommer märkas av att Sverige nu satsar mycket på det svenska försvaret och att vi nu arbetar tillsammans med andra. Det kommer förstås vara angeläget framöver att stärka vår förmåga och det kommer att märkas av.
Vad är det som behövs för att vi ska nå ett försvar starkt nog för ett väpnat anfall?
– Det är ju det som regeringen nu prioriterar och dem åtgärder vi vidtar i återuppbyggnaden av ett svenskt försvar. Redan i år kommer vi nå upp till Natos krav på två procent av BNP i försvarssatsningar.
Återuppbyggnaden innebär olika infrastruktursatsningar i norr. Bland annat kommer regeringen i veckan ta beslut om finansieringslösningar för fortsatta satsningar på dubbelspår längs järnvägssträckan Luleå-Boden. Urspårningarna efter malmbanan de senaste månaderna nämns som exempel på varför infrastrukturen är i behov av att förstärkas.
– De kapacitetsutredningar som Trafikverket har tagit fram visar på att det snart är en fullbelagd sträcka. Det finns stora kapacitetsbehov för att både möjliggöra godstrafik för försvarets ändamål, men också för arbetspendling. Det är ungefär 5 000 personer som pendlar mellan Boden och Luleå på daglig nivå, säger Carlsson.