I arbetet med andra elintensiva etableringar, exempelvis datacenter, har kommunen stött på problemet med elförsörjningen.
– Vi är van att hantera de här frågorna sedan en tid tillbaka, med besked som dröjer och osäkerhet kring bokningar av effekt. Men nu har det kommit in ytterligare ett antal aktörer, säger Fägerman.
Situationen har ställts på sin spets efter H2 Green Steels bokning på cirka 1400 MW i medeleffekt. I princip är det stopp för elintensiva etableringar i Boden och kustområdet innan nätet förstärkts.
– Det här är en utmaning som samhället och Svenska kraftnät borde tagit tag i tidigare, säger Thomas Fägerman.
Det skriver Carl Wangel, marknadschef vid Luleås näringslivsbolag Luleå Business Region, under på.
– Vi håller med om att situationen riskerar att bli begränsande och att förstärkningar krävs i närtid. Det är bra att frågan lyfts, säger han.
Dock har LBR ännu inte sett någon etablering gå Luleå förbi med anledning av att elförsörjningen inte kan garanteras.
– Vi har inte identifierat det som ett akut problem i dag. Det beror på att vi jobbar med en längre tidshorisont. Men den omställningen går också otroligt fort. En kort tidshorisont förut var tio år. Nu är det fem år. En längre tidshorisont var 20 år, nu är det 15 år. Det är ett helt annat tempo än tidigare och det sätter alla myndigheter på svåra prov, säger Carl Wangel.