”När man målar står tiden still”

Ikoner har blivit populära som in­redningsdetaljer. Men många har även upptäckt vad måleriet gör för själen. ”Det här är precis samma sak som målarböckerna i mindfulness”, säger Lilian Jonsson som leder kurser i ikonmålning.

På rad. Det har blivit många ikoner för Lilian Jonsson genom åren.

På rad. Det har blivit många ikoner för Lilian Jonsson genom åren.

Foto: Birgitta Östling

Boden2016-03-11 08:00

En svag gregoriansk sång ljuder genom rummet. I övrigt råder tystnad, stillhet och koncentration när ikonmålningarna växer fram i kurslokalen i Matteuskyrkan i Boden.

– Tiden står stilla när man sitter och målar. Det kan gå timmar, man är så inne i det här, berättar kursledaren Lilian Jonsson som började måla ikoner för 20 år sedan när hon gick en kurs i det gamla klostret i Mariebäck, mellan Boden och Luleå.

– Min mamma dog, jag tror att det var det som gjorde att jag började. Jag har alltid haft en andlighet, men då behövde jag stillheten som ikonmåleri ger.

Lilian Jonsson är uppvuxen i en konstnärlig familj och har målat och uttryckt sig i olika konstformer sedan hon var barn. Hon målar akvareller och håller även kurser i det, men hon hävdar att för att kunna måla ikoner behöver man inte alls vara konstnärlig:

– Nej, absolut inte. Det är lite som när man var barn och målade i en målarbok, man har vissa fält som ska fyllas med färger. Allt är inte styrt, men vissa färger och hur ansiktena ska vara. Maria, till exempel, ska för det mesta ha röd klädsel. Men när hon är i sorg ska hon ha blått, som när hon står under Jesu kors. Men sen kan man variera tonen och nyansen på färgen.

Det finns färdiga förlagor för motiven som kalkeras på en platta. Sedan ristar man in de stora linjerna med en nål innan hela plattan målas med färgen engelsk röd. Därefter målas motivet med ledning av en bild där man kan se de olika färgerna.

Måste en vara troende för att måla ikoner?

– Nej, inte alls. Man kan bli det, men man behöver inte vara det. Men ofta blir man det, mer eller mindre, medan man målar, tror jag, säger Lilian Jonsson.

– Det är en process i alla fall, berättar deltagaren Susanne Marklund som är nybörjare inom ikonmålning.

– Ja, man blir påverkad. Därför är det så bra att lära ut ikonmålning, man får ett annat sinne. Man kanske är stressad, eller tar allt med en klackspark, men man får mer av eftertänksamhet när man målar, säger Lilian Jonsson.

– Man kan ta det som konsthistoria också. Sen kanske man blir intresserad och vill veta mer om det, säger Ulla Bergenudd.

Är det svårt att lära sig?

– Man lär sig hela tiden, det beror på hur intresserad man är och om man tycker det är kul, och målar hemma. Man får ju grunderna, men sen vill man bara måla, måla, måla, för det finns så många fina. Och det är så spännande. Det blir som ett behov.

Lilian Jonsson har gjort många ikoner under de tjugo år som hon har målat, bland annat den som pryder Maria­koret i Bodens kyrka. Men hon tröttnar aldrig:

– Det finns mycket att lära sig, inte bara kring måleriet. Det är alla berättelser, hur namnen ska skrivas, vad färgerna betyder. Det är en speciell känsla att måla ikoner, man blir så tagen av det.

Ikonmåleri

Det här behöver du:

Spånplatta med kritgrund

En förlaga, penna och kalkerpapper

En ristnål, eller något annat vasst, till exempel en stoppnål

Äggtempera och pigment

Penslar, tre–fyra stycken i några olika storlekar

En färgbild av ikonen

Förstoringsglasögon

Lack

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om