Nalle hänger med i polisbilen

En mjuk nallebjörn kan ge tröst åt ett ledset barn. Det är tanken när polisen nu tar med sig nallar ut i bilarna. ”Det känns jättebra att man har något att ge”, säger polisassistenten Jonas Nordlander.

Skyddad. I en skyddande påse i bagageutrymmet har nalle sin plats.

Skyddad. I en skyddande påse i bagageutrymmet har nalle sin plats.

Foto: Josefin Wiklund

Boden2017-03-16 07:00

Det var i slutet av förra veckan som nallebjörnar placerades ut i alla målade bilar på polisstationen i Boden.

– Vi kommer att använda dem när vi är på jobb där små barn kan finnas som kan behöva det, till exempel när man måste ta barnet åt sidan, om det förekommit våld i hemmet eller vid trafikolyckor, säger polisassistenten Jonas Nordlander.

Han uppskattar att ha något att ge barnet som avledning och sysselsättning under tiden som kollegorna håller på med en tjänsteåtgärd eller pratar med föräldrarna.

– Man försöker få det att verka så avslappnat och naturligt som möjligt för att få barnen att känna trygghet i den mån det går och då kanske det kan hjälpa med en nalle. De kan ju fungera som både tröst eller bara som en kul grej, säger Jonas.

Det är Odd Fellows loge i Boden som skänkt sex stycken så kallade Odd-björnar till polisen.

– Det känns jättekul att de tänker på oss och att de ger oss de här nallarna. Det behövs och det blir kul att se vad det ger, säger Jonas.

– De träffar ju barn som hamnat i utsatta lägen vid olyckor och ingripanden som kan få en nallebjörn som tröst, det är det som är tanken med det hela. Går det bra får de fler björnar, säger Patrik Moreskog, övermästare på Odd Fellows loge i Boden, B31.

Odd Fellow jobbar med välgörenhet även på andra sätt, genom till exempel donationer och stipendier.

– Det ligger i orderns uppgift att hjälpa de som är utsatta, det är lite goodwill, säger Patrik.

Även ambulansen i Boden har fått ett gäng nallebjörnar. Där har de funnits med som en del av utrustningen sedan ett bra tag tillbaka. Där finns ett stort lager med gosedjur skänkta både från Odd Fellow och från Lions.

– Det är ett uppskattat inslag hos de yngre resenärerna. Det kan ju vara ganska stressfyllt att bli sjuk och få åka ambulans och då kan en nalle ge en lugnande effekt, även till syskon som åker med, säger Carl-Henrik Sirkka, enhetschef för ambulansen i Boden.

Och självklart får barnen behålla nallarna när resan är över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om