Musikgymnasiet uppmärksammas av Musikaliska akademien

Häromdagen kom brevet: "Hej i Boden! Vi har glädjen att meddela att vi gärna skulle vilja inkludera Musikgymnasiet i Boden i Kungl. Musikaliska Akademiens ungdomsstipendieverksamhet."

Emmy Mörk Lundberg, Linnéa Melin, Hanna Johansson, Märta Bruun, Petter Asplund och Anton Bergqvist går alla på Musikgymnasiet i Boden som nu ingår i Kungliga musikaliska akademiens stipendieprogram.

Emmy Mörk Lundberg, Linnéa Melin, Hanna Johansson, Märta Bruun, Petter Asplund och Anton Bergqvist går alla på Musikgymnasiet i Boden som nu ingår i Kungliga musikaliska akademiens stipendieprogram.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2021-04-17 08:55

– Det här är ett kvitto på att skolan bedriver musikundervisning på sådan nivå att Musikaliska akademien gärna tar med den i sitt stipendieprogram, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare hos Kungliga Musikaliska akademien i Stockholm.

– Otroligt kul att det händer någonting sådant, särskilt nu när vi knappt kan göra något musikaliskt på grund av pandemin säger Lina Högström som går tredje klass i gymnasiet.

Många såg Lina Högström som lucia på SVT i december tillsammans med andra elever från musikgymnasiet. Det gjorde även flera av dem som jobbar på Kungliga Musikaliska akademien.

– Ja, de var ju jätteduktiga. Det var flera som sa att det var en riktigt fin gymnasiekör och det var glädjande att få höra, säger Fredrik Wetterqvist.

Beslutet är dock inte fattat på grundval av tv-programmet, poängterar han, men det kan ha bidragit till deras möjligheter.

Kungliga musikaliska akademin bildades 1771 och var tidigare ansvarig för den högre musikundervisningen i landet, men sedan Kungliga musikhögskolan avknoppades 1971 är det akademiens huvuduppgift att dela ut stipendier på olika nivåer, berättar han. 

Totalt varje år är det 400 personer, från till gymnasieelever till musikhögskolestudenter, som erhåller stipendier från akademien och den delar även ut rese- och forskningsstipendier. Pengarna kommer från alla donationer som akademien har fått genom åren.

Det går inte för gymnasieskolorna att söka till stipendieprogrammet. För att en skola ska få ingå måste den ha en estetisk inriktning med musik som spetsämne eller på annat sätt visa att det bedrivs en kvalificerad instrumental- eller sångundervisning på skolan. 

– Boden har inget formellt spetsgymnasium, men uppfyller våra allmänna kriterier på att bedriva en undervisning på en sådan nivå så att de kan jämställas, säger Fredrik Wetterqvist.

Totalt ingår 12 gymnasieskolor i Sverige och Boden är nu den nordligaste. Den näst nordligaste finns i Umeå.

– Det känns som att får vara med i en exklusiv klubb. Det var väldigt överraskanden när de hörde av sig och fantastiskt roligt att de uppmärksammade oss, säger musikläraren Hans Östlund i Boden.

Det är skolan som bestämmer vilka tre ungdomar i Boden som ska få varsitt stipendium på 3000 kronor. Utdelningen sker på Valborgsmässoafton klockan 13.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!