Ms-sjuk larmade men fick ingen hjälp

Ms-sjuka Marianne Pohjanen tappade balansen och höll på att tippa ur rullstolen. Hon tryckte på trygghetslarmet - tre gånger - men ingen kom på två timmar.- Fel hemtjänstgrupp fick larmet, men det hindrar väl ingen från att skaffa hjälp, säger Marianne Pohjanen, besviket.

Marianne Pohjanen, svårt ms-sjuk sedan 25 år, har trygghetslarm som hon betalar för. Men trots att hon slog  larm under onsdagskvällen fick hon inte hjälp. " Det känns otryggt", säger Marianne Pohjanen.FOTO: LENA LEFFLER

Marianne Pohjanen, svårt ms-sjuk sedan 25 år, har trygghetslarm som hon betalar för. Men trots att hon slog larm under onsdagskvällen fick hon inte hjälp. " Det känns otryggt", säger Marianne Pohjanen.FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-01-16 06:00
Hon anlitar assistensföretaget Inre Kraft på dagtid fram till klockan halv sex på kvällen. Sedan återkommer en personlig assistent vid 21-tiden för att se till hon kommer i säng. Händer det något när hon är ensam i lägenheten så finns trygghetslarmet som hemtjänsten ansvarar för både kvällstid och på natten genom nattpatrullen.
Jätteont
Mariannne Pohjanen, som är svårt handikappad på grund av ms, satt i sin rullstol vid sjutiden på onsdagskvällen när hon förlorade balansen.
- Jag tippade till höger med överkroppen. Jag blev hängandes över armstödet och fick ett väldigt tryck över revbenen som gjorde jätteont.
Hon kunde inte ta sig upp på egen hand utan tryckte på trygghetslarmet som bärs i en halskedja när inte personal finns i lägenheten.
- Jag larmande vid sjutiden och hörde någon ropa "Har du ringt?" och andra gången "Vad vill du?". Jag uppfattade att larmen gick fram och att man skulle skicka ut personal, säger Marianne Pohjanen.
"Dåligt skött"
Men trots tre larm inom loppet av två timmar kom ingen till undsättning. Först när assistenspersonalen kom på kvällen kunde hon få hjälp. Enligt larmoperatören fanns larmen registrerade och det besked som lämnats är att "personal är på väg" när de larmat hemtjänstgruppen.
- Det här är dåligt skött. Hon kunde ju ha svävat livsfara. Ett trygghetslarm har man för att få hjälp, säger Annika Degerman, personlig assistent.
Hon och Marianne Pohjanen ringde upp enhetschefen Maria Nordlund, Kvarnängsgruppen, på torsdagen som lovade undersöka saken.
Operatörsmiss

- Beskedet från henne var att larmet gick till Kvarnängsgruppen och inte till Kungsbrogruppen som Marianne Pohjanen tillhör. Det berodde på en miss från operatören för de hade fått rätt uppgifter. Att Marianne inte fick hjälp ändå beror på att det saknades en nyckel för att ta sig in i lägenheten vid en eventuell utryckning, säger Annika Degerman.
Marianne Pohjanen säger att hon lämnat ut två nycklar till kommunen som nattpatrullen och en som är ansvarig för larm dagtid fått.

Enhetschefen Maria Nordlund vill inte kommentera fallet.
Chefen för larmoperatören var inte anträffbar på torsdagseftermiddagen.
Annika Degerman hade vid 16-tiden kontaktat operatörspersonalen som uppgett att den pratat fem gånger med hemtjänstpersonalen under de tre larmen.

Nummerändring?
Enligt larmoperatörens personal finns ingen uppgiven hemtjänstgrupp kopplad till Marianne Pohjanen i deras register, bara en larmpatrull med ett angivet mobiltelefonnummer.
- Numret går till en anställd i Kungsbrogruppen när man ringer det.Så antingen har kommunen ändrat numret under torsdagen eller så är det vad som gällt hela tiden. Det måste väl någon kunna svara på, säger Annika Degerman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om