När olyckan inträffade bodde treåringen tillsammans med sina föräldrar i ett hus i Boden som fastighetsägaren hyrde ut till Bodens kommun. Huset användes som boende för flyktingar från Ukraina.
Enligt föräldrarnas uppgifter var pojken ute på gården och lekte när han fick ström i sig via en motorvärmarstolpe, något som Hem & hyra tidigare berättat. Treåringen fick ett flertal sår på händerna som behövdes behandlas i nedsövt tillstånd.
Utredningen visar att motorvärmarstolpen hade ett flertal brister:
- Motorvärmarcentralen saknade beröringsskydd över inkommande anslutningsplint, säkringselement, uttagselement samt över tillhörande elledningar.
- Propphuvar saknades för respektive säkringselement.
- Uttagsbrunnar saknades för respektive uttag.
- Motorvärmarcentralen lucka saknade låsfunktion.
Enligt hyresvärden har strömmen till stolparna på gården har varit bruten, eftersom det inte ingick i hyresavtalet. Men någon har anslutit stolparna till el igen.
Företrädare för hyresvärden har i polisförhör uppgett att de hört att kommunen utan skriftligt medgivande ändrat förutsättningarna i hyresavtalet genom att någon öppnat elskåpet och anslutit elen.
Luleå tingsrätt skriver i domen att innehavaren av en starkströmsanläggning fortlöpande ska kontrollera att anläggningen ger betryggande säkerhet mot person- och sakskada. Hyresvärden döms att betala företagsbot på 150 000 kronor för brott mot elsäkerhetslagen och vållande till kroppsskada.
Hyresvärden bestrider ansvar.